Kako dijete može naučiti da programira iako se roditelj ne bavi programiranjem

Danas želim da razgovaram sa onom generacijom roditelja koji su nekada maštali o tome da budu ljekari, učitelji, glumci, a ambiciozni među njima, inspirisani poznatom rečenicom: “Ovo je mali korak za mene, ali veliki za čovječansto”, sanjali su da postanu astronauti. Ipak, interesovanja i idoli naše djece danas sasvim su drugačiji. Oni razmišljaju o tome da budu programeri, gejmeri, youtuberi, blogeri, da stvaraju video igre ili prave napredna rješenja uz pomoć vještačke inteligencije.

Kako dijete može naučiti da programira iako se roditelj ne bavi programiranjem

Ako i tvoje dijete izrazi sličnu ambiciju, nemoj ga sprjčavati u tome da to i ostvari samo zbog toga što želi da uplovi u svijet koji ti možda do kraja ne poznaješ. Kada smo započeli priču sa onlajn DoMEn školom programiranja, veliki broj roditelja javio nam se zabrinut, jer pored svog školskog gradiva koje treba da prelaze sa djecom, sada djeca žele da uče nešto u čemu im oni kao roditelji ne mogu pomoći jer nisu programeri i ne znaju možda programske jezike koje obrađujemo.

Da bi tvoje dijete počelo da uči programiranje, ne moraš biti programer ili programerka. Da odem dalje od toga, nije potrebno nikakvo posebno predznanje iz oblasti programiranja. Uz pomoć ovih alata i platformi ćeš u očima djeteta biti kul roditelj koji može da  ponudi resurse za učenje i možda i ono što i ne zna, zajedno sa mališanima uči.

Za najmlađe je prioritet izgradnja algoritamskog načina razmišljanja

Da li će dijete odmah nakon nekog onlajn ili oflajn kursa biti programer i moći da napravi sajt ili aplikaciju? Ne. Kada govorimo o kursevima namijenjenim najmlađima, ne govorimo o tome da će oni odmah postati programeri, ali steći će nešto jako važno - algoritamski način razmišljanja.

Šta ovaj način razmišljanja zapravo predstavlja? Algoritamsko razmišljanje nas uči da rješavamo zadatke tako da ih razlažemo na sitnije probleme ili korake koje moramo preći da bi se određeni problem riješio. Jednostavni primjer algoritma je - da bih doveo dijete iz vrtića, moram izaći iz kuće, prevesti se  automobilom do vrtica, preuzeti dijete, te se prevesti sa djetetom nazad kući.

Platforma koju uvijek preporučujem roditeljima koji me pitaju za programiranje je www.code.org. Prilagođena je svima – od djece koja ne umiju da čitaju do srednjoškolaca koji su na maturi i žele da prođu kroz kurs koji bi ih uputio na to šta se u IT industriji dešava. Posebno ističem prilagođenost ove platforme mlađoj djeci, uzrasta do 5. razreda, jer će uz jednostavne zadatke i igre sa sličicama, koje će ih više podsjećati na mozgalice nego na učenje, ozbiljno raditi na izgradnji toga da razmišljaju kao budući programeri.

Tvoja obaveza biće da im otvoriš nalog (što je krajnje jednostavno i treba ti svega nekoliko minuta i mejl adresa) i da platformu prebaciš na naš jezik ili prevedeš kako se radi neki dio. Cijela platforma je intuitivna i mališani će se snaći vrlo lako. Djeca započinju sa kursevima u skladu sa svojim godinama i svaki početni kurs polazi od pretpostavke da se dijete nikada ranije nije susrelo sa programiranjem, a onda ih tjera da rješavaju zadate probleme i prelaze na naredne nivoe. Vjerovatno i sam znaš koliko djeca vole takve izazove i igrice, pa nećeš morati da ih “tjeraš” na još jedan termin učenja. Ono šta je najvažnije, učenje je potpuno vizuelno i intuitivno, praktično za sve početnike, uključujući i tebe, roditelja.

Ovo je samo jedan od načina da tvoje dijete krene sa učenjem programiranja uz tvoj minimalan angažman. Ako se i pojavi neko pitanje za tebe kao stalno dostupnog i sveznajućeg učitelja u očima djeteta, vidjećeš da ćeš moći da mu pomogneš i odgovoriš jer se radi o jednostavnim zadacima.

Naravno, code.org u svakom trenutku može postati zabava za cijelu porodicu i zajedno možete organizovati “takmičenja” u kojima ćete pokušavati da pređete što više nivoa. :)

Scratch za starije osnovce

Preporuka svih nastavnika informatike, a u mnogim osnovnim školama u svijetu se izučava i kao obavezan predmet u mlađim razredima, svakako je i Scratch programski jezik.

Scratch je objektno orijentisani programski jezik, koji je namijenjen mladima uzrasta od 9 do 16 godina. Ovoj vrsti jezika pripadaju i Java, C#, C++, PHP i mnogi drugi koje koriste profesionalci koji svakodnevno programiraju sajtove koje posjećuješ. Ovo je bitna karakteristika, jer će rad u programskom jeziku Scratch dijete uvesti u algoritamski način razmišljanja koji će kasnije, učeći složenije programske jezike, samo nadograđivati.

Iako je primarno namijenjen tinejdžerima, koriste ga i mlađi – postoji poseban kurs namijenjen djeci uzrasta od 5 do 7 godina. Isto tako, koriste ga i stariji jer postoje i složenije video animacije koje se prave uz pomoć Scratch-a.

Poenta svega je da djeca prave algoritme na način što slažu ponuđene blokove, a onda na prikazu pored gledaju šta su zapravo naredili tim algoritmom i kako kompjuter izvršava tu naredbu. Sve je vrlo zabavno jer djeca mogu izrađivati svoje igre, praviti likove, animacije svog imena i čestitke.

Osim što platforma za učenje Scratch-a nudi svoje kurseve uz koje djeca mogu naučiti osnove samostalno ili vidjeti kako se izrađuje neki projekat, mi smo tokom prvog talasa epidemije izradili i priručnik na našem jeziku koji svaki osnovac može samostalno od kuće pratiti i naučiti kako se programira.

Dodatno, kako je DoMEn škola programiranja ove godine onlajn, svake sedmice osnovci mogu pronaći novu lekciju u ovom programskom jeziku na YouTube kanalu portala STEM edukacija. Nastavnica Helena Đurović koja snima ove časove, trudi se da sve objasni što jednostanije moguće i zasebno prođe kroz svaki korak, kako bi djeca mogla samostalno ispratiti časove bez pomoći roditelja.

Ovako izgleda prvi čas naše online Škole programiranja, tako da roditelji, sada imamo već više od tri pomoći kako da djeca počnu da programiraju i bez nas. :)

(LINK časa - https://youtu.be/-_apc4i19y4)

Pustimo djecu da istražuju

Ova priča ne bi bila do kraja zaokružena ako ne bih rekla i to da je nekada jednostavno potrebno dijete pustiti da samostalno istražuje i pokušava da riješi problem na koji nailazi uz naše smjernice koje će ga samo uputiti na pravac u kom treba da razmišlja.

Vjerovatno da nam se nekada čini da mi znamo šta je najbolje za našu djecu i iz najbolje namjere ih možemo “gurati” da uče i usavršavaju se u oblastima koje možda i ne vole.

Nekada napravi pauzu u tome. Daj djetetu prostora da samo istražuje i saznaje - digitalni svijet većina osnovaca zna bolje nego mi roditelji. Mi treba da budemo tu da ih usmjerimo i damo im resurse da grade sebe u oblasti koja ih zanima. Ako vidiš da dijete fasciniraju nove tehnologije, da voli video igre, priče o robotima, matematika mu je jedan od omiljenih predmeta, možda razgovaraš sa budućim programerom ili programerkom. :)

Mi ti svakako preporučujemo da ga uputiš na portal www.stemedukacija.me koji osim što se bavi temama iz oblasti novih tehnologija, od ove jeseni nudi i besplatne časove programiranja koji su dostupni svoj djeci u Crnoj Gori onlajn i na kraju svakog mjeseca imaju šansu i da svoje znanje testiraju na onlajn takmičenju doMEn kup.

Stvarajmo priče koje će u našoj zajednici napraviti istinsku promjenu, a ta istinska promjena kreće baš od naših najmlađih. :)

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.