11. nedjelja trudnoće: Šta se dešava u organizmu, sa bebom i kakve promjene dolaze?

Ako ste čuli skorije za babymoon, a niste znali šta tačno znači, onda je 11. nedjelja trudnoće vrijeme da se za njega pripremite. Oduvijek popularan medeni mjesec sada sve više ima i svoju konkurenciju, takozvani babymoon, period kada roditelji tokom trudnoće odlaze na putovanje kako bi uživali, odmorili i pripremili se za sve što dolazi. A ovo je baš period da odlučite gdje da idete i šta sve da spremite, jer kreće drugi trimestar kada ćete za to imati više snage i volje.

11. nedjelja trudnoće: Šta se dešava u organizmu, sa bebom i kakve promjene dolaze?

11. nedjelja trudnoće označava kraj prvog trimestra, perioda koji mnogim trudnicama nije lak, iako ne postoje fizičke promene na tijelu. Prva tri mjeseca trudnoće praćena su čestim mučninama, povraćanjem, nesvjesticama, čula su pojačana pa je teško navići se na mirise, ukuse, a 11. nedjelja trudnoće donosi malo predaha. Šta još dolazi u ovih sedam dana?

Kako izgleda beba?

Beba baš raste u ovom periodu, pa je moguće da ćete primijetiti malo razlike u izgledu svog stomaka. Njena veličina je negdje oko 4-5 cm, ali ako sa nečim upoređujemo, onda možemo reći da je veličina šljive. Ovo je trenutak kada beba liči na bebu i predstavlja svoju minijaturnu verziju, formirani su udovi, glava, sve je tu, ali još uvijek u veoma sićušnom obliku. Ono što je zanimljivo jeste da beba može da zijeva, guta, sisa, ali i da vas udara. No, kako su joj pokreti još uvek usporeni, a njena veličina je mala, to se ne osjeća i njeni pokreti više liče na neki fini balet. A šta se dešava sa mamom?

Tijelo i promjene u 11. nedjelji trudnoće

Hajde da krenemo od nečega što bi trebalo svaku trudnicu da obraduje, a to je konačno osjećaj gladi koji nije praćen konstantnom mučninom. 11 nedjelja trudnoće donosi pozitivnu promjenu, a to je smanjenje povraćanja i mučnina, zbog čega će se apetit poboljšati, što je i priroda namjestila kako biste mogli da hranite i sebe i bebu. Ali, oprez! Ovo ne znači da zaista jedete za dvoje.

Trebalo bi svoju ishranu da bazirate većinski na zdravim i hranljivim namirnicama, kako bi beba iz njih mogla da crpi sve potrebne vitamine i minerale, a da isključite tešku hranu koja osim određenog ukusa nema drugih benefita. Naravno, slobodno se počastite čime god želite, samo ne pretjerujte, jer ćete tako „navući“ nepotrebne kilograme.

Do ovog perioda stomak se nimalo ne poznaje, ali tada lagano kreće da se mijenja. Iako još uvijek ne liči na trudnički, biće vam kao da ste se prejeli, pa ćete to više osjećati prilikom oblačenja. Savjet je uvijek da nosite komotnije stvari koje će vam prijati i fizički, a neće ni stezati bebu. 11. nedjelja trudnoće je vrijeme kada se pripremate za prenatalni pregled koji se uglavnom obavlja tokom 12 nedjelje, a koji u stvari i donosi najviše ushićenja od momenta saznavanja za trudnoću, jer se tada najčešće saznaje i pol djeteta. Ovo je nedjelja koja oglašava kraj prvog dijela trudnoće i ulazak u drugo tromesječje, kada su stvari uglavnom laganije i opuštenije, pa slobodno uživajte u nedjeljama pred sobom.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.