Pileća supa kao lijek protiv prehlade

Pileća supa kao lijek protiv prehlade

Naše bake preporučivale su domaću pileću supu kao lijek protiv svih bolesti disajnih organa. Većina ljekara smatra da su bile u pravu. Evo i zbog čega…

Djelotvornost pileće supe poznata je još od 12. vijeka kada ju je jevrejski rabin, ljekar i filozof Mojsije Majmonid, propisivao kao lijek protiv prehlade i astme. Nije poznato kako je ovaj srednjovjekovni ljekar znao hemijski sastav supe, ali današnja istraživanja idu u prilog njegovoj terapiji. Dakle, drage naše čitateljke, ukoliko se vašem djetetu zapuši nosić i ne može da diše, ne posežite odmah za ljekovima, već prvo pokušajte da mu pomognete tanjirom domaće supice! Ovo se odnosi na mališane starije od sedam mjeseci. Evo šta o ovom domaćem lijeku misle stručnjaci i kako objašnjavaju njegovu djelotvornost…

Umjesto lijeka – supa

Na osnovu nedavnih istraživanja, koja je sproveo čuveni pulmolog Ervin Ziment, dokazano je da pileća supa zaista ima terapeutska svojstva. Prvo, pileće meso sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa tokom njegovog kuvanja. Ova aminokiselina je po sastavu slična acetilcisteinu, supstanci koja je osnovni sastojak medikamenata koji se propisuju protiv bronhitisa i ostalih bolesti disajnih organa. Inače, njen zadatak je da razloži sluz u nosu i grlu te tako olakša disanje. Osim toga, para koju udišemo dok jedemo toplu supu efikasnija je od inhalacije običnom vodenom parom. Blagotvorni začini Doktor Ziment je u svojoj studiji naglasio da se ljekovitost pileće supe mnogostruko pojačava kada joj se tokom kuvanja doda nekoliko čenova bijelog luka i zrna bibera, pošto ovi začini “rade” po principu savremenih ljekova protiv kašlja – smanjuju gustinu sluzi i olakšavaju disanje. Inače, bijeli luk sadrži selen, moćni antioksidant koji zajedno sa vitaminom E učestvuje u procesu jačanja imuniteta.

Protivupalno dejstvo Doktor Stiven Renard, načelnik pulmološke bolnice u Nebrasci, izneo je teoriju o antiinflamatornom dejstvu pileće supe, nakon čega su svi njegovi pacijenti tri puta dnevno dobijali po tanjir. Njegova teorija zasniva se na činjenici da supa blokira kretanje neutrofila, bijelih krvnih ćelija koje se tokom prehlade talože u sluzokoži nosa i uzrokuju njegovu zapušenost. Doktor Renard sproveo je brojna laboratorijska ispitivanja domaće pileće supe koju je spravljala baka njegove supruge. Nakon što je na neutrofile nakapao nekoliko kapi supe, oni su prestali da se gomilaju ali, pri tom, nisu izgubili sposobnost da se bore protiv mikroorganizama.

Ovo se ponovilo čak i onda kada je neutrofile nakapao sa 200 puta razblaženim koncentratom supe. Treba naglasiti da je doktor Renard uradio samo jednu studiju i da je napomenuo da je potrebno uraditi niz dodatnih ispitivanja kako bi se ljekovitost pileće supe u potpunosti dokazala. Pošto nije bilo zainteresovanih za finansiranje njegovog projekta, druga studija, nažalost, nikada nije urađena.

Dobitna kombinacija

Kombinacija pilećeg mesa i povrća koja se stavlja u supu, važna je u odbrani pluća od virusne infekcije. S obzirom na to da je pred nama hladan period godine, kada je mogućnost nastanka infekcije velika, savjetujemo vam da svakog dana ponudite djetetu tanjir domaće pileće supe spravljenje po receptu doktora Renarda. Osim što je ukusna i ljekovita, pileća supa obezbjeđuje hidrataciju organizma i stimuliše apetit djeteta.

Originalni recept za pileću supu po doktoru Renardu

Potrebno vam je:

1 pile srednje veličine (može i koka)
0,5 kg pilećih krilaca
3 velike glavice crnog luka
1 veliki krompir
3 paštrnaka
2 korijena peršuna
7 većih šargarepa
1 veći korijen celera
1 struk peršunovog lišća
so, biber po ukusu

Priprema:

Pile operite, nalijte ga HLADNOM vodom i stavite u veći lonac da se kuva. Kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca. Povrće očistite, isjecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vrijeme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe. Dodajte oprano peršunovo lišće. Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu.

Izvor: mojabeba.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.