Ishranom protiv umora- namirnice koje će ukloniti osjećaj umora

Obzirom da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne nervne aktivnosti.

Ishranom protiv umora- namirnice koje će ukloniti osjećaj umora

Iako je san ključan u otklanjanju umora, hrana ima vrlo važnu ulogu.

Rađena su brojna istraživanja pa tako jedno govori i o tome kako je cijelo tijelo povezano i da ako je zdravo srce zdrav će biti i ostatak tijela. S tim u skladu, postoje namirnice koje je poželjno što češće konzumirati kako bi prethodna tvrdnja „držala vodu“. Brokoli, borovnica, bundeva, čaj (zeleni), pasulj, jogurt, losos, narandže, orasi, ćuretina, paradajz, soja, spanać i zob u zrnu namirnice su koje sadrže nutrijente koji mogu spriječiti ili zaustaviti razvoj dijabetesa, visokog pritiska ili nekih karcinoma.

Manjak kalijuma izaziva iscrpljenost i mišićni umor, a uspje[no ćete ga nadoknaditi unosom avokada, banana ili bundeve. Isto je i sa smanjenim nivoom magnezijuma. Magnezijum je ustvari zaslužan za podizanje nivoa energije pa ukoliko ga nedostaje javlja se hronični umor što možete umanjiti unosom spanaća. Manjak željeza i vitamina C takođe će rezultirati pospanošću pa u tom slučaju konzumirajte neki od sitrusa citrusa, šargarepu ili batatu.

Jednostavni šećeri efikasni su ako treba trenutno podići nivo energije, ali jednako je brzo spuštaju što izaziva umor. Najbolji izvor su cjeloviteintegralne žitarice koje su odličan izbor za doručak jer je tada nivo energije najniži.

Kod hroničnog umora izaberite kombinaciju svih spomenutih namirnica uz kvalitetan san i svakodnevno vježbanje pa bi problem trebao biti znatno manji.

Jutranji.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.