Dijeta 21 dan - Kako da smršate i bez vježbanja

Ako želite da izgubite višak kilograma, ne držite dijetu, već promijenite svoje prehrambene navike - savjet je većine nutricionista .

Dijeta 21 dan - Kako da smršate i bez vježbanja

Rigorozne dijete "rade" samo na kratkoročne staze, a nakon prestanka držanja strogog režima prehrane kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom. Štaviše, vrlo lako nabacićete više kilograma nego što ste imali prije držanja dijete.

Da bi se uspješno promijenile životne navike, potrebno je ponašati se na određeni način barem 21 dan. Upravo zato brojne su “dijete” organizovane u periodu od tri nedjelje kako bi se tijelo i um navikli na novi način prehrane.

Dijete od 21 dan funkcionisu na principu prehrane koja je u kalorijskom smislu ograničena. U zavisnosti od toga koliko kilograma imate i do koje kilaže želite doći, planovi prehrane vrte se u kategorijama od 1200 do 1500 kalorija, od 1500 do 1800 kalorija te od 1800 do 2100 kalorija.

Tokom dana jede se šest manjih obroka otprilike svaka tri sata. Naglasak se stavlja na neprocesirane cjelovite namirnice poput bjelančevina, vitamina i minerala te se smanjuje unos ugljikohidrata.

Dopuštena je čak i konzumacija slatkih zalogaja, a s obzirom na to da se jede manje kalorija nego što je to uobičajeno, kilogrami se tope čak i bez vježbanja. Svakako, redovna fizička aktivnost ne bi se trebala izbjegavati, a rezultati će biti još bolji ako u svakodnevnu rutinu uvrstite žustru šetnju, vožnju bicikla, odlazak u teretanu ili neki drugi vid razgibavanja.

Osnovna je ideja usvojiti nove prehrambene navike i priviknutise  na zdraviji način življenja, koji će s vremenom donijeti i vidljive rezultate u ogledalu. 

Primjer jelovnika od 1200 do 1500 kalorija 

Doručak u 9 h: 2 kuvana jaja, mali muffin od zobenih pahuljica, banane i borovnica (koji ste sami ispekli)

Međuobrok u 11 h: 2 kašika maslaca od kikirikija s 1 kriškom rižinih krekera 

Ručak u 13 h: Salata sastavljena od 115 grama kuvane piletine, 150 grama rajčice, 50 grama svježe paprike, 100 grama zelene salate, kašika ulja i sirceta

Međuobrok 2 u 15 h: 12 badema

Večera u 18 h: 150 grama mljevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka za desert 

Međuobrok 3 u 20 h
: Mala zdjela pečenih kokica

Primjer jelovnika od 1800 do 2100 kalorija:

Doručak u 9 h: 100 graha zobene kaše, 3 čajne kašike maslaca od badema, 200 grama svježeg bobičastog voća

Međuobrok1 u 11 h: Jedna kriška integralnog hleba s četvrtinom avokada i 50 grama cherry rajčica

Ručak u 13 h: 230 grama mljevene curetine sa 100 grama cherry rajčica, 50 grama luka, 50 grama naribanog zelja, 50 grama paprike, kašika ulja i sirceta

Međuobrok 2 u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml niskokaloričnog grčkog jogurta 

Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuvanog krumpira s jednom kašikom maslinova ulja, 150 grama kuvanih mahuna i 50 grama pirjanih gljiva 

Međuobrok 3 u 20 sati: Jedna srednje velika banana

 

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.