Zašto su pelene za bebe važne za zdrav razvoj i srećno djetinjstvo?

Djeca tokom prvih nekoliko godina života nemaju razvijene fiziološke potrebe i ne umiju da prepoznaju kada im je potreban odlazak u toalet. Pelene za bebe su pravi način prevazilaženja problema i jedan su od najkorisnijih elemenata opreme za bebe kako u kući, tako i tokom boravka napolju.

Na tržištu postoje različite vrste pa je važno pronaći odgovarajući model koji prija nježnoj koži i prati potrebe djeteta.

Kojeg sastava su pelene, kakve vrste postoje i kako uskladiti ponudu i potrebe djeteta?

Dileme roditelja su velike i pitanja je mnogo. Mi ćemo u ovom tekstu donijeti neke od najvažnijih odgovora na dilemu koja se često javlja tokom prvih nekoliko godina odrastanja – kako odabrati adekvatne pelene za bebe?

Zašto su pelene za bebe važne za zdrav razvoj i srećno djetinjstvo?

Od čega su napravljene pelene za bebe?

Savremene pelene za bebe su tanke, visokoupijajuće i pouzdane za zaštitu nježne dječije kože, ali i okoline tokom nekoliko časova nošenja.

Uspješno upijaju velike količine urina i zadržavaju stolicu u peleni, sprečavaju curenje, a pri tome koža ostaje gotovo potpuno suva. Kako im to uspijeva?

Tajna se krije u slojevitom sastavu koji može da upije velike količine tečnosti i da višestruko poveća svoju masu, a da kroz donje i gornje slojeve ne dođe do njihovog curenja.

Pamučni materijal se nalazi u direktnom dodiru sa nježnom dječijom kožom. Napravljen je tako da brzo upije mokraću tako da ona nema vremena da napravi probleme na koži.

Sloj ispod obavija sve unutrašnje slojeve i ima za cilj da spriječi curenje kada pelena jednom upije tečnost. Za brzo upijanje je zadužena posebna vrsta polimera koji je brzoupijajući, a na mjestu stoji zahvaljujući sloju posebne vrste drvene pumpe.

Ovo su neki od osnovnih unutrašnjih slojeva, ali nisu jedini pa se pojedine pelene razlikuju prema sposobnosti upijanja, adaptaciji na pokrete djeteta ili imaju sastav koji je hipoalergijski.

Roditeljima je važno da su pelene napravljene od apsolutno bezbjednih materijala pa da nježna dečija koža upije mikroelemente koji će štetiti razvoju. Zato i traže sertifikate i potvrde kvaliteta na prvom mjestu, a tek onda opis njihovih sposobnosti.

Koji faktori čine dobru dječiju pelenu?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na kvalitet pelene za bebe i od vrste zavisi i kako će se pelena ponašati.

-        Upijanje

Sposobnost upijanja je važan faktor kod svake pelene. Zapremine se mijenjaju prema starosnoj granici, ali se prave i pelene za noć i pelene za dan, ali i posebne vrste koje donose ekstra sloj za upijanje za djecu koja su izvan standardnih mjera.

-        Prilagođavanje svakom pokretu i paropropusnost

Već tokom prvog mjeseca beba postaje aktivna, vrpolji se, okreće se i postaje nemirnija. Kasnije pelene moraju biti na mjestu i tokom prvih koraka, padova i ustajanja, bez ikakvih curenja i pomjeranja sa mjesta. To se postiže uz pomoć elastične trake oko nogu i stomaka, ali i odabirom prave veličine koja odgovara kilaži bebe.

Paropropusnost znači da se vazduh u peleni cirkuliše što doprinosi bržem sušenju kože i smanjenju isparenja.

Oba faktora utiču na suvoću i komfornost bebe koja će biti srećna i neosjetno nositi pelenu.

-        Površinski sloj i posebni zahtjevi dodatne njege

Površinski sloj pelene treba da bude prijatan za kožu, da doprinosi njezi. Neke vrste imaju sloj aloja vere i zaštitu za posebno osjetljivu kožu koja je sklona iritaciji.

Brojni su modeli i mogu da zadovolje najrazličitije potrebe.

Koje vrste pelena možete pronaći u trgovinama?

U zavisnosti od uzrasta bebe postoje pelene za novorođenčad za bebe do 5 kg. One su napravljene za najmlađe i najosetljivije. Imaju najveću moć upijanja i hipoalergijske su pa je bebina koža bezbjedna i beba zdravo raste.

Pelene za djecu do 8kg su grupa pelena za djecu koja još ne puze, ali se svakako više vrte i aktivnija su. Zato su dodatno fleksibilne i imaju dobru zaštitu od curenja.

Pelene za bebe koje puze pripadaju grupi od 6kg do 14kg i one su za aktivne mališane, imaju dodatno ojačanje, ali i sposobne su da zadovolje veće zahtjeve aktivnih mališana.

Za djecu koja imaju više od 11kg može se uzeti pelena koja odgovara djeci koja hodaju. One se prilagođavaju pokretu djeteta, ne smetaju normalnom koračanju, sjedenju i ustajanju.

Tokom određenog perioda godine koriste se i jednokratne pelene za kupanje, a roditelji koriste i pamučne pelene koje se peru pa se kombinuju sa jednokratnim pelenama.

Očito je da su na raspolaganju brojne vrste, a u okviru svake dolaze klasični i posebno dizajnirani modeli za posebne potrebe mališana.

Suva pelena je izbor sreće i zadovoljstva djeteta, zdrave kože i zdravog odrastanja. Ni jedna pelena nije svemoguća, ali će odgovarajuća vrsta doprineti da guza u većini slučajeva bude suva, a roditeljima posao olakšan.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.