Kako otkriti da tijelu nedostaju ugljeni hidrati: Zadah, zatvor...

Manjak ugljenih hidrata podstiče brže sagorijevanje masti, ali uzrokuje loš zadah kao i usporeni oporavak nakon treninga. Takođe, povezuje se s nervozom i umorom.

Kako otkriti da tijelu nedostaju ugljeni hidrati: Zadah, zatvor...

Loš zadah

Ishrana sa niskim unosom ugljenih hidrata podstiče brzo sagorijevanje masti. Tokom tog procesa oslobađaju se ketoni koji izazivaju neugodan zadah. Takav loš zadah se ne može riješiti vodicama za usta i korištenjem konca jer nije posljedica loše oralne higijene, tvrde stomatolozi. 

Sporiji oporavak nakon treninga

Manjak ugljenih hidrata tjera tijelo da koristi proteine za normalne mišićne funkcije uključujući i njihovu izgradnju. Ugljeni hidrati su čuvari mišića i energije, što znači ako ih nema dovoljno, tijelo se sporije oporavlja od treninga.

Usporeni rad mozga

Baš kao tijelo, i mozak se oslanja na ugljikohidrate koji se pretvaraju u glukozu, a potom i u energiju. Ako ne dobija potrebnu glukozu, mozak ne može raditi uobičajenim tempom. Istraživanja su potvrdila da žene koje su na ishrani sa niskim unosom ugljenih hidrata, imaju lošije rezultate na testovima pamćenja nego one koje unose veće količine ugljenih hidrata. 

Loše raspoloženje, nervoza i umor

Ljudi koji nemaju dovoljnu količinu ugljenih hidrata češće su nervozni, umorni i jače osjećaju posljedice stresa, potvrdila su istraživanja. Razlog za to krije se u ugljenim hidratima koji su neophodni u proizvodnji serotonina, hemikalije u mozgu odgovorne za dobro raspoloženje, piše The Huffington Post

Probavni problemi i zatvor

Prve naznake da tijelu nedostaje ugljenih hidrata su problemi s probavom, tačnije zatvor. Izbjegavanjem namirnica kao što su batati (slatki krompir) i integralne žitarice bogate ugljenim hidratima, ali i vlaknima, vode ka konstipaciji. Vlakna podstiču probavu. 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.