Bez straha od gojenja, ove namirnice jedite koliko želite

Poznato je da ne postoji hrana bez kalorija, ali američka nutricionistkinja dr Lisa Jang podsjeća na namirnice koje možete da jedete u velikim količinama, a da se pritom ne ugojite.

Bez straha od gojenja, ove namirnice jedite koliko želite

Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje.

Dr Jang kaže da će vam nakon svakodnevnog konzumiranja ovih namirnica organizam biti zahvalan, a i linijom ćete biti zadovoljni.

Kelj

Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, ali ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Sadrži i omega 3 zasićene kisjeline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kisjelinom.

Celer

Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a istovremeno je bogat kalijumom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi puno antioksidansa.

Borovnice

Poznate su po bogatstvu antioksidansima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna šoljica sadrži samo 85 kalorija.

Krastavac

Ima vrlo malo kalorija, a najbolje ga je jesti sa korom jer je bogata vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

Paprike

Najpoznatije su po velikoj količini likopena, koji pridonosi sniženju holesterola i krvnog pritiska, a crveni pigment iz paprike snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od raznih bolesti. Najbolje ih je konzumirati svježe, ali zdrave su i u prerađenom obliku. Pune su vitamina A, C i B2, sadrže vlakna i kalijum.

Grejpfrut

Otapa masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dugo osjećaj sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi. U jednoj polovini ove voćke samo je 50 kalorija.

Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.

Brokoli

Vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži sulforafan, koji djeluje antikancerogeno i na način da u crijevima povećava koncentraciju nekih korisnih enzima. Uz vitamine A, C, E i K u jednoj porciji brokolija lagano kuvanog na pari ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kalorija.

Dinja

Dinja je puna vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Ovo voće opskrbljuje organizam kalijumom i dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.

Karfiol

Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidansa. On pomaže u borbi sa hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.

Kupine

Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidansi. Povećavaju apsorpciju vitamina C i pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.

Salata

Sve vrste salate imaju samo 10 do 20 kalorija po porciji. Iako konzumiranjem salate u organizam nećete uniijeti proteine, bićete puni vitaminima.

Narandže

Kad se spomene ovo voće svima najpre na pamet padne vitamin C, ali ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C bogate su vitaminima B1, B9 i A, kao i kalijumom, kalcijumom i vlaknima. Spada među najmoćnije borce protiv raka i sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih stvari, više nego ijedna druga hrana. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

Jagode

U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (90 posto) siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća – samo 35 kalorija na 100 g.

 

krstarica.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.