Dozvolite djetetu da bude dijete!

Normalno je da roditelji žele svojoj djeci sve najbolje i da se trude da ih vaspitaju što bolje mogu. Međutim, ponekad roditelji imaju prevelika očekivanja od djece, što opterećuje mališane i "zateže" odnos roditelj-dijete.

Dozvolite djetetu da bude dijete!

I oni imaju pravo da budu neraspoloženi

Kada se vrate umorni sa posla, posljednje što roditeljima treba je da trpe loše raspoloženje svog djeteta. Ipak, koliko god da ste umorni, morate da razumijete da i oni imaju pravo na loš dan, jednako koliko i vi. Možda dječji problemi - svađa sa drugaricom, neka simpatija i slično, vama djeluju kao glupost, ali za njih su to pravi problemi i dovoljan razlog da budu loše raspoloženi. Naravno, ukoliko je dijete stalno neraspoloženo, to je već problem.

Očekujete da budu savršeni u školi

Naravno da roditelji žele da njihovo dijete bude uspješno, da se trudi i postiže dobre rezultate u školi. Ipak, trebalo bi da shvatite da mališana ne interesuju svi školski predmeti podjednako, tako da je i logično da mu nešto ide bolje, nešto lošije. U svakom slučaju, nikako ne bi trebalo da kažnjavate dijete zato što mu nešto ne ide i nije savršeno u školi - sjetite se da ni vi niste uvijek savršeni na poslu.

Očekujete da nikada ne "zabrljaju"

Mnoge mame i tate naljute se kada dijete nešto “zabrlja” – ispusti i razbije tanjir, zalupi vrata… I odrasli mogu da zabrljaju, zato ni djeci ne treba nametati standarde koje ni odrasli ne mogu da ispune. Svi griješimo, to se ne može osporiti, zato ne dozvolite da vas frustrira kada vaš mališan negdje pogriješi.

Svađa pred djecom 

Djeca posmatraju ponašanje svojih roditelja i najveći dio toga usvajaju. Dakle, ukoliko kritikujete suprugu ili supruga pred decom, "zvocate" za razne sitnice, možete da očekujete da će se i vaša djeca uskoro tako ponašati. Jednostavno, roditelji moraju da daju primjer djetetu, i to ne riječima, već ponašanjem.

Pravite "od komarca magarca"

Određeno dječje ponašanje zahtjeva neki vid kazne, makar uskraćivanje nečega što dijete voli, ali sjetite se svog ponašanja kada ste bili dijete i pokušajte da ne pravite od najmanje greške pravu katastrofu. Kada je u pitanju "sitna" greška, dovoljno je da sa mališanima razgovarate o tome zašto to nije dobro i pomognete im da iz cijele situacije nešto nauče.

Na kraju krajeva, u redu je imati izvjesna očekivanja od djeteta, ponekad se naljutiti na njih, kazniti ih, očekivati da ispune svoje obaveze i slično, jer roditelji sve to rade kako bi vaspitali svoju djecu na najbolji mogući način. Jedino je važno da u tom procesu vaspitavanja ne zaboravite svom djetetu da dozvolite da bude dijete i da uživa u svom djetinjstvu.

 

mondo.rs

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.