Kofein utiče na količinu testosterona kod muškaraca

Kofein utiče na količinu testosterona kod muškaraca

Odrasli muškarci bi mogli imati manju količinu testosterona, ako je njihova majka tokom trudnoće konzumirala velike količine kafe.
Istraživanje dr Kim Harley prvo je u nizu onih čiji rezultati povezuju negativan uticaj kofeina na reproduktivnu sposobnost muškarca. Istraživanje se odnosilo već na pretporođajno razdoblje. Kofein je poznat po svom nepovoljnom djelovanju na posteljicu u materici i razvoj fetusa. Eksperimenti na životinjama su pokazali da kofein snažno utiče na metabolizam, što se odražava i na razvoj testisa. Ipak, nije jasno je li riječ o uticaju kofeina u cjelini, ili uticaju samo jednog od sastojaka koji se u njemu nalaze.

Kako pijenje kafe tokom trudnoće utiče na muške potomke?

Najaktuelnija danska istraživanja prilično precizno analizirju majke koje su konzumirale velike količine kofeina, te one koje ga nisu, odnosno jesu umjereno (do tri šoljice na dan). A rezultat? Odrasli sinovi iz prve grupe imali su gotovo 10% niži nivo testosterona nego oni iz druge grupe. Prevelika je količina takođe imala uticaj na manju količinu hormona inhibin B u tijelu te manji volumen prostora za produkciju spermatozoida. Statistički gledano te uzročno posljedične veze naime nisu 100 posto potvrđene, iako postoji mogućnost da uticaj nije nezanemariv.

Kod odraslih kofein povećava količinu testosterona

Bitan je podatak da su istraživači koji su tražili povezanost uticaja kofeina na nivo testosterona kod odraslih utvrdili suprotno. Dakle, "više kofeina, više testosterona". Što navodi na činjenicu da različiti unosi u tijelo u različitim životnim razdobljima imaju drugačiji - i ne isključivo loš utjecaj.

Broj učesnika u istraživanju nije bio veliki – 343 muškarca i njihove majke kao žene koje su konzumirale veliku količinu kofeina i bile trudne između 1984. i 1987. godine. Trudnice su same izvještavale o konzumiranim količinama, a samo istraživanje predstavlja tek prvu klicu u otkrivanju detaljnijeg uticaja kofeina na razvoj fetusa.

Izvor: portaloko

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.