Sigurno je imate u kuhinji, ali znate li koje sve bolesti liječi?

Ljekovita svojstva ove biljke poznata su u našem narodu još od davnih vremena, a i dan danas možete je naći u gotovo svakoj kuhinji.

Sigurno je imate u kuhinji, ali znate li koje sve bolesti liječi?

Liječenje biljkama (travarstvo) već vijekovima se primjenjuje u našem narodu. Sa pojavom konvencionalne medicine, ova narodna metoda liječenja je prešla u drugi plan, pa danas malo ko zna ljekovita svojstva biljaka koje su nam jako dobro poznate i koristimo ih uglavnom kao začine ili za kuvanje čaja. Saznajte šta sve liječi ova čudotvorna biljka:

Kamilica (Matricaria chamomilla), u narodu je poznata još kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvijet i gorčak. Veoma je nalik bijeloj radi i spada u porodicu Asteraceae.

Kamilica cvjeta od maja do septembra, a najljekovitiji dio ove biljke je upravo cvijet. Koristi se u prehrambenoj industriji, kao i u kozmetici i farmaciji.

Najširu primjenu ima u liječenju kože i kose. Ako svakodnevno ispirate kožu lica i tijela čajem od kamilice, već poslije nakoliko dana primijetićete blagotvorne efekte. Izuzetno je dobra i za tretiranje opekotina od sunca, a za opekotine blažeg stepena može se koristiti zavoj potopljen u čaj od kamilice. Zbog svog blagotvornog dejstva na kožu, od kamilice se prave i razne kreme koje se takođe mogu koristiti za tretiranje opekotina.

Pored njege kože, ovom biljkom možete tretirati razna oboljenja poput polenske alergije, raznih vrsta upala, spazma mišića, menstrualnih tegoba, insomnije i hemoroida, a naročito je efikasna u liječenju bolesti organa za varenje.

Dokazano je da je kamilica jak antioksidans pa se često koristi za otklanjanje posljedica stresa.

Kamilica se može koristiti za ublažavanje simptoma prehlade tako što se inhaliraju njena isparenja, što će biti od velike pomoći i kod hroničnih oboljenja disajnih puteva poput hroničnog bronhitisa, sinuzitisa, astme i raznih alergija.

POSEBNO VAŽNO je znati da je korišćenje ove biljke idealno tokom tretmana u slanim sobama, zato što se pojačava blagotvorni efekat haloterapije.

 

telegraf.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.