Koji su razlozi bolnih seksualnih odnosa i šta učiniti

Koji su razlozi bolnih seksualnih odnosa i šta učiniti

Nekada su ljudi učeni tome da je vođenje ljubavi nešto prljavo i sramotno. Tada se, isuviše često dešavalo da su majke svojim ćerkama, kako bi one bile čedne, govorile da je seks ružan i prljav i neprijatan i bolan. Srećom, ta vremena su za nama – vođenje ljubavi prihvaćeno je kao nešto potpuno normalno, kao čin ljubavi između dva ljudska bića. Zato skoro da i nema žena i muškaraca koji će smatrati normalnim da ženu (dakle, ne djevicu) vođenje ljubavi boli; ukoliko ima bola, to je znak da nešto nije u redu – evo koja su četiri najčešća razloga za bol.

Ubedljivo najčešći uzrok bola je taj da žena nije dovoljno opuštena, kao i taj da nije dovoljno „vlažna“. Najbolji „lijek“ za to je duža predigra, koja će ženi dati dovoljno vremena da se opusti i da može zaista da uživa. Ipak, može se desiti da se i dalje ne izlučuje dovoljno sekreta za neometano uživanje, a tada mogu da pomognu lubrikanti.

Ne tako rijedak uzrok bola je i gljivična infekcija. Ukoliko je ova infekcija poodmakla, može da bude praćena jakim svrabom, kao i bolnim i osjetljivim tkivom oko ulaza u vaginu. Oprez: nemojte biti same svoj ljekar! Prije nego što uzmete kremu ili vaginalne tablete protiv gljivica, posjetite ginekologa kako bi on provjerio o čemu se radi.

Još neke vrste infekcija mogu prouzrokovati bolne odnose – to su neliječene bakterijske infekcije, recimo, hlamidijom ili uzročnikom gonoreje. Takve infekcije mogu da dovedu do upale karlice (to jest, materice, jajovoda, grlića materice…), pa će onda i seksualni odnos biti bolan. Ako posumnjate na bakterijsku infekciju, posjetite ginekologa – on će otkriti o čemu se tačno radi i prepisati vam potrebnu terapiju.

Postoji i mogućnost benignog tumora materice; to nije ništa po život opasno, ali ako se takav tumor nalazi blizu grlića materice, može da izazove bol prilikom penetracije. Nakon otkrivanja tumora, ginekolog može da prepiše ljekove koji će dovesti do njegovog povlačenja (ako je to moguće) ili da ga operativno ukloni.

Ukratko: ukoliko problem bolnih seksualnih odnosa nije moguće riješiti dužom predigrom niti upotrebom lubrikanta, bilo bi dobro da žena posjeti ginekologa kako bi se utvrdilo da li tu postoji zdravstveni problem koji treba liječiti.

 

krstarica.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.