Biljka novca i sreće: Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia je sukulentna biljka porijeklom iz Afrike. Pravi hit postala je krajem dvadesetog vijeka, zahvaljujući holandskim uzgajivačima biljaka, koji su je počeli masovno prodavati. Istovremeno liči na paprat i na sukulent i zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera te je u svom domu imaju čak i mnogi koji nisu ljubitelji sukulenata.

Biljka novca i sreće: Zamioculcas zamiifolia

Ime je dobila zbog sličnosti s rodom Zamia i jedina je vrsta u svom rodu. Radi se o biljci visine oko metar, koja pravi više izdanaka u obljiku stabljika na kojima se nalaze parovi sjajnih, glatkih i čvrstih zelenih listova.
U zemlji se nalazi gomoljasti dio, tzv. rizom u kojem biljka skladišti rezerve vode.
Biljka cvjeta u razdoblju od sredine ljeta do rane jeseni neobičnim cvijetom (pomalo nalik na cvijet kale), a koji se nalazi pri dnu stabljika.

Važno je napomenuti da je Zamioculcas zamiifolia biljka koja može izazvati trovanje ako dođe do gutanja nekog dijela biljke!

Zamioculcas zamiifolia ne zahtjeva posebnu mješavinu zemlje kao ostali sukulenti, uspijeva i u supstratu s više humusa. Veličina posude se ne mijenja dok biljka u potpunosti ne napuni staru posudu rizomima, odnosno stabljikama.

Zamioculcasu za rast nije potrebno izrazito puno svjetlosti. Ako je na svjetlijem mjestu, listovi gube svoju tamno zelenu boju, ali to ne smeta razvoju biljke.Minimalna temperatura koju ova biljka podnosi je 15°C, a optimalna temperaturama od 18°-24°C. Ako se nalazi na toplijem mjestu, može doći do većeg stvaranja novih izdanaka što zahtjeva povremeno orošavanje.

Nikako je ne smijemo previše zalivati jer od viška vode njen rizom lako trune i listovi žute. Nakon toga je potrebno prestati sa zalijevanjem barem na mjesec dana i ukloniti žute listove. Kod sobne temeprature dovoljno je jedno obilno zalijevanje u mjesec dana. 

izvor:zrinjevac.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.