Godine (ne) poznaju granice

Piše : Bojana Ostojić, licencirani Life Coach
Godine (ne) poznaju granice

Veze u kojima postoji veća razlika u godina još uvek privlače pažnju i neretko se mogu čuti komentari kako je reč o vezi iz interesa. Često je interes materijalni, to se pripisuje onome koje mlađi u vezi. Ne treba zaboraviti da je u tom slučaju druga strana tu iz nekog svog interesa.

Pod vezama iz „interesa“ najčešće podrazumevamo materijalnu korist kao razlogulaska u vezu u kojoj inače ne bismo bili, ali pored materijalne koristi, postoji još interesa o kojima se ređe priča.

Strah od ostanka samih sa sobom je jedan od čestih slučajeva, koji je jednak kao i materijalna korist, daleko od emocija i ljubavi. Zajednički krediti, deca, poslovi, su takođe „krivi“  razlozi za ostanak u takvim vezama, odnosno ne donose zadovoljstvo i sreću koju bi trebao da donese zajednički život. Nezavisno od godina partnera, ako u odnosu nema emocija, otvorene obostrane komunikacije, usklađivanja želja i potreba, takav odnos ne donosi ispunjenje čak i kad traje.

Pokazalo se da kod veza sa većom razlikom u godinama mlađi partner je privučen pre svega osećanjem sigurnosti koju ima sa starijim partnerom. Ta sigurnost dolazi iz životnog iskustva starijeg partnera, smirenosti i zrelosti kod donošenja odluka, spremnosti za prihvatanjem odgovornosti u životu i često veće finansijske stabilnosti.

Često je reč o mlađim partnerima koji su imali traumatično detinjstvo i odrastanje, pa su sigurnost i stabilnost njihova nezadovoljena potreba. Ali navedeno svakako nije pravilo.

Jednostavno godine, kao i mnoštvo drugih stvari istinski ne čine značajan faktor za kvalitet veze.

Istina, neka od istraživanja, ukazuju, na optimalnu prognozu do pet i na lošu iznad petnaest godina u vezama, međutim, zaista su ispred godina mnoštvo drugih karakteristika, prvenstveno ličnosti, nakon nezaobilaznih emocija i motiva da gradite vaš odnos koji deluje na kvalitet veze.

Neka od novijih istraživanja ukazuju da samostalne i finansijske žene češće biraju mlađe muškarce za partnere, dok stariji muškarci i nezavisni biraju mlađe partnerke. Ovakvi rezultati su samo rezultati pojedinačnih istraživanja i mogli bi se komentarisati na mnoštvo načina.

Takođe, razlika u godinama, može se tumačiti i s kulturološkog aspekta, tako da imamo kulture u kojima je poželjno da su muškarci stariji od žena kao i kulture gde je situacija obrnuta.

Ponekad prisilno „ bežimo od prirode“, što takođe nije u redu i često predstavlja krajnost.

Ukoliko smo u situaciji da naši partneri imaju godina koliko naša deca, bilo bi nužno zapitati kako se deca osećaju u datoj situaciji.

Kao i u drugim vezama, tako i u vezama s razlikom u godinama bilo bi neophodno zapitati se: Šta očekujemo od veze, od sebe i od partnera u vezi? Kako sebe vidimo za deset godina? Moguće da postoje kritične tačke takvih veza (npr. Različiti prioriteti u različitim životnim fazama) ali kao i drugim vezama i problemima koji se pojavljuju, neophodno je razgovarati o tome.

Bojana Ostojić
Bojana Ostojić
Licencirani Life Coach

Pitanja možete postaviti putem mail adrese bojanaostojic2002@yahoo.com

Ostale Bojanine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/bojana-ostojic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.