Psi, mačke i ostala kompanija - 2.dio

Da li zaista želite kućnog ljubimca?

Zvoni mi telefon. Nepoznat broj na displeju. Javljam se.

• Dobar dan!- čujem sa druge strane nepoznat, ali prijatan ženski glas.
• Da li vi prodajete štene engleskog buldoga?
• Da, izvolite.
• Pa, koliko košta?

Psi, mačke i ostala kompanija - 2.dio

Prva stvar koja me iznervira je kada me odmah pitaju za cijenu. Kažem ja cijenu, žena nastavlja:

• Pa da li to može jeftinije?
• Ne. -odgovaram vrlo odlučno.
• Ali, molim vas, znate, ja imam petoro djece i njihova životna želja je da imaju buldoga. Držali bi ga fino , suprug mi je pomorac. Oni znate već imaju mopsa, dobili su ga od jedne naše prijateljice, ali mops im je dosadio, jer ipak to nije buldog...
• Izvinite, -prekidam je – ali gdje biste vi sa psom kog trenutno imate? Šta kada im i buldog dosadi, i njega biste zamjenili nekim ’’novijim’’ psom?

Nakon kraćeg natezanja, zahvalim ženi što je zvala, i odustajem od svake dalje priče. U stvari ovo je možda i jedan od najglupljih razloga zbog kog treba da nabavite psa. Da zadovoljite trenutni hir djeteta.

Kao prvo, psi nisu igračke. Znam da je to već otrcana fraza, ali izgleda nikada dovoljno ponavljanja. Kao da svi roditelji koje sam do sada upoznala imaju užasnu potrebu da kupovinom ljubimca nadomjeste svo protraćeno i izgubljeno vrijeme koje provedu van kuće. A prvo što treba da znaju jeste da će pas biti upravo njihova obaveza, jer naučno dokazano (provjeriti na bata Guglu) je da dijete prije 12-te godine jednostavno nije u stanju da prihvati obavezu staranja o njemu.

Zvučim previše surovo, ali 90% pasa završi u azilu ili na ulici upravo zbog toga. A evo nekoliko stvari o kojima MORATE razmisliti prije nego što vas idilične scene iz Lesija, Siročeta Eni, Čarobnjaka iz Oza ili novijeg Hačika natjeraju da pomislite kako je život prosto nezamisliv bez čovjekovog najboljeg prijatelja (što je uzgred mišljenje čoveka, a ne psa).

  1. Pas je živo biće koje ima svoje potrebe. Da li ste spremni da ih ispunite? Tu ne spada samo hranjenje i davanje vode. Tu su svakodnevne šetnje, za neke rase moraju da budu i višesatne, i to po svakakvom vremenu.
  2. Da li imate vremena da mu se posvetite , kako bi dobio priliku da izraste u stabilnu, i prije svega dobro socijalizovanu životinju?
  3. Da li znate koliko koštaju veterinarske usluge, i da ćete morati da ih obezbjedite, jer pas ne umije da sam ode kod ljekara?
  4. Na kraju krajeva, da li vaš životni stil uopšte dozvoljava da imate psa?

Eh sada, ukoliko ste riješili prethodno pobrojana pitanja u korist nabavke psa, opet vam kažem još jednom- razmislite- ne činite nikom uslugu ako tu nesretnu životinju poslije par mjeseci bacite na ulicu ili još gore u azil. Jer, kada jednom odvedete psa u azil, i pored sve brige volontera, oni koji ne nadju dom u dogledno vrijeme, moraju da se uspavaju. Na žalost, istina je vrlo surova, ali je takva.
Ukoliko i dalje želite psa, moj vam je savjet da prvo odete kod prijatelja koji već imaju kućnog ljubimca. Ukoliko se složi, neka vam ga da dan ili dva na pozajmicu, tek da vidite sa čim treba da živite narednih desetak pa i više godine. Ukoliko u ovoj fazi još uvijek niste odustali, onda idemo na sledeći korak, a to je PUN KONSENZUS porodice oko nabavljanja kućnog ljubimca. Psi umiju da osjete ko je negativno u domu nastrojen prema njemu i to na kraju može dovesti do priličnih problema u ponašanju psa.

Ukoliko imate pitanja ili nedoumica, ostavite komentar i radu cu vam odgovoriti.

Ako i dalje želite da nabavite psa čitajte nastavak priče sledećeg četvrtka na temu:
Kog psa nabaviti?

Autorka: Iva Bajković

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.