Alkoholizam – bolest i njeni učesnici

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka
Alkoholizam – bolest i njeni učesnici

Konzumiranje alkohola oduvijek je pratilo čovjekovo postojanje, olakšavajući primarno čovjekovu tjeskobu i doživljaj ugroženosti izazvan surovim životnim okolnostima, pružajući mu osjećanje radosti, otklanjajući time strahove pred nepoznatim,  te podižući samopouzdanje. Stimulativna dejstva alkohola su čak opisana i u vicu, u kome se navodi da miš kada popije alkohol postaje toliko snažan da se okreće ka mačkama i u zanosu hrabrosti kaže “Mačke, a đe ste, a đe”?.

Civilizacijski, rano su otkrivena i negativna, ugrožavajuća dejstva alkohola. Alkoholisani čovjek ispoljava nedolična ponašanja, gubi kritički odnos prema realitetu, dok sopstvenu ličnost izlaže podsmijehu i omalovažavanju okoline, a porodicu problemima koji nastaju zbog disfunkcije sistema u koje jedan član gubi odnos prema obavezama i odgovornostima, ugražavajući na taj način sistem zajednice kojoj pripada.

Alkoholizam je bolest, koja obično počinje podmuklo i neprimjetno. Traje dugo, sa destruktivnim ishodima i progresivnim oštećenjima organa i psihe. Motivacija za liječenjem se teško stiče, a tretman je naporan, traje dugo, uz neophodno prisustvo porodice.

Zašto je neophodno prisustvo porodice u tretmanu bolesti zavisnosti od alkohola?

Uzroci konzumiranja alkohola su razni: osoba pije jer je tužna, srećna, ima ili nema problem, dosadno joj je, osjeća se usamljeno jer većina društva pije, jer se očekuje da muškarci piju, itd. U suštini razlozi se lako nađu kada osoba ima problem zavisnosti od alkohola. Ono što je u tretmanu bolesti zavisnosti od važnosti je posvećivanje pažnje razlozima za održavanje takvog stanja.

U porodicama u kojima jedan član ima problem sa alkoholom (najčešće suprug), svi članovi nešto rade i utiču na održavanje zavisnosti.

Nerijetko se dešava da supruge muževa koje piju alkohol sebe proglašavaju žrtvama braka ili alkohola, otkrivajući na taj način samo jedan dio istine. Drugi dio istine se dinamičkom analizom saznaje i ukazuje da i supruga jednim dijelom pristaje na takvu ulogu i na taj način postaje saučesnik zajedničke životne priče.

Gotovo sam sigurna da se sa ovom tvrdnjom neće složiti mnogi supružnici čiji partner pati od problema zavisnosti, jer oni misle da su bez sumnje samo bespomoćni posmatrači.

U nastavku ću pokušati da objasnim zašto ste Vi “saučesnik”.

Neophodno je da prvo razmislite i shvatite zašto ste pijenje tolerisali, dozvoljavali i tako u njemu učestvovali svo vrijeme do sada. Možemo i ovako da razmišljamo: Možda je baš sada trenutak da sebi i suprugu-zi pomognete, riješite problem alkoholizma i nastavite život zajedno, ali bez alkohola? Očekujem da će većina vas odgovoriti da to nije moguće, da on-ona to nikada neće htjeti i da ne postoji način da ga-je na to nagovorite.

Sada smo se vratili na početak priče, na Vašu saučesničku odgovornost. Baš ovakav stav i onemogućava promjenu.

Možda je za ubuduće funkcionalnije da počnete da se bavite onim što Vi hoćete, a ne onim što on-ona hoće. Ako dopustite sebi da od sada pa na dalje stvari posmatrate iz ovog ugla, savladali ste već prvu i najtežu prepreku, na putu izlaska iz bolesti. Naime, Vaša odgovornost za postojanje takvog braka jednaka je njegovoj-njenoj, ali pošto ste Vi zdraviji, Vaša sposobnost da započnete promjenu veća je od njegove-njene.

Važno je da pokušate da razumijete da sem Vas i Vaš partner ima problem, ali da je njemu zbog stanja zavisnosti u kojem se nalazi, mnogo teže da to prepozna nego Vama, što ga osporava u odluci da započne tretman liječenja. Kako bolest napreduje, osoba koja ima problem zavisnosti od alkohola gubi sposobnost slobodnog odlučivanja i izbora sopstvenih postupaka, jer na izbore koje čini utiče zavisnost od alkohola, te sasvim rijetko može da se desi da on-ona, bez ikakvog spoljnjeg uticaja, odluči da prekine pijenje.

Čak, ako se to i desi, ishod nije najpovoljniji jer alkoholizam nije samo i jedino bolest koja počinje i završava se pijenjem alkohola.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.