Ovo su najčešći uzročnici bola u leđima

Sa bolom u leđima nikako ne biste smjeli da se igrate, posebno ukoliko on traje duži vremenski period. Ovdje, prije svega, mislimo na bol u lumbalnom, tj. zadnjem dijelu kičmenog stuba koji može biti posljedica deformiteta tetiva, mišića, nerava ili diskova u ovom dijelu kičme.

Ovo su najčešći uzročnici bola u leđima

Kada govorimo o hroničnom bolu koji traje duže od tri mjeseca, potrebno je da se obarite ljekaru specijalisti za pomoć. Takođe, posjeta odgovarajućem fizioterapeutskom centru može da bude od velike pomoći.

Na prvom mjestu genetika

Poznato vam je koliko genetika ima važnu ulogu u zdravstvenom stanju čovjeka tokom života. Ona nam može ukazati na potencijalne zdravstvene problema sa kojima se možemo suočiti u nekom budućem periodu.

Ako je neki vaš najbliži član porodice imao ozbiljnije probleme sa leđima, u smislu konstantnog bola u leđima, ili mu je dijagnostifikovan neki oblik bolesti kičmenog stuba, postoji velika šansa da i vi obolite od iste bolesti.

Način života može biti jedan od faktora za bol u leđima

Sa bolom u leđima trebali biste da budete oprezni. Nekada bol može biti posljedica dizanja nekog teškog predmeta ili naglog podizanja iz sjedećeg u uspravni položaj. Za ovu vrstu problema, injekcije vam mogu biti od koristi za otklanjaje bola i vrlo brzo vam mogu pomoću u vraćanju svakodnevnim obavezama.

Ipak, ako se radi o nekom uzročniku vama potpuno nepoznatom, trebali biste detaljnije da ispitate o kakvom problemu je riječ.

Generalno, sam način života dosta utiče na kompletno zdravlje čovjeka, ne samo na pojavu neke vrste deformiteta na kičmenom stubu. S obzirom na to da ovde govorimo o faktorima koji utiču na neprijatan i nelagodan bol u krstima, pažnju ćemo posvetiti tome koje su to svakodnevne aktivnosti koje čovjek nesvjesno radi, a koje pri tom mogu dovesti do ove vrste fizikalnog problema.

Sjedenje u nepravilnom položaju svaki dan po nekoliko sati, problemi sa prekomjernom težinom koji nastaju kao posljedica neadekvatne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti spadaju u najčešće uzročnike koji dovode do pojave bola u leđima.

Postoji šansa da imate diskus herniju

Imajući u vidu da se ovdje najprije radi o bolu u slabinskom dijelu kičme, postoji mogućnost i da imate diskus herniju. Ona se najčešće manifestuje konstantnim bolom u leđimakoji se spušta niz nogu, pa imate osjećaj neprijatnog trnjenja. Ako ove simptome osjećate već duži vremenski period, savjetujemo vam da se javite svom fizijatru koji će nakon ultrazvučnog pregleda utvrditi da li imate diskus herniju ili ne.

Ako odgovor bude potvrdan, biće vam prepisane odgovarajuće fizikalne terapije koje podrazumijevaju da pacijent svakodnevno radi vježbe pod nadzorom fizioterapeuta.

Na koji način se može otkloniti bol u leđima?

Bol u leđima ćete najbrže otkloniti ukoliko se obratite svom izabranom doktoru koji će vas u najkraćem roku uputiti na ljekara specijalistu kako biste što prije krenuli sa terapijskim protokolom.

Pored terapije i odgovarajućih vježbi, vrlo je važno da vodite računa o tome u kakvom položaju držite svoje tijelo kako biste izbjegli moguće deformitete koji dalje mogu uticati na pojavu nelagodnog bola i ukočenosti, posebno u zadnjem dijelu kičmenog stuba. Zato vodite računa o svom zdravlju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.