Uz ove trikove svakodnevno štedite novac

Režije, hrana i ostali izdaci mnogima su kap koja svaki mjesec prelije čašu, a savjeti da sami uzgajate povrće ili se šišate kako biste uštedjeli, nisu uvijek izvodljivi...

Uz ove trikove svakodnevno štedite novac

Ipak, moguće je napraviti male promjene koje uz organizaciju svakodnevnog života mogu donijeti uštedu kod plaćanja mjesečnih računa.

Prilagodite termostat

Ako imate mogućnost kontrole temperature grijanja u stanu, prilagodite termostat. Ako ga stavite nekoliko stepeni niže, to nećete ni osjetiti, ali račun na kraju hoćete, savjetuje Huffington Post. Obucite se malo toplije, a i svaki put kada odlazite iz kuće, smanjite termostat još malo. Nema smisla da grijete prazan prostor. Takođe ga možete namjestiti da se uključi pola sata prije nego što stignete kući, da se stan ne grije uzalud dok ste na poslu.

Isključite aparate

Na odlasku iz kuće bilo bi dobro pronaći vremena da isključite sve aparate. Naravno, neke je nemoguće isključiti jer je, na primjer, većina pećnica uključena iza ormarića u kuhinji, ali zato nema potrebe da bude uključen aparat za kafu, radio ili mikrotalasna pećnica.

Pazite kada uključujete aparate

U večernjim i noćnim satima struja je povoljnija. Ako imate aparate koji se mogu unaprijed namjestiti, uključite ih tako da svoj posao obave noću. To je, na primjer, moguće s mašinama za suđe ili veš. A ako niste previše umorni da biste peglali uveče, sigurno ćete uštedjeti na mjesečnom računu za struju.

Napravite popis za šoping

Ako ne znate šta vam je tačno potrebno od namirnica, na kraju ćete kupiti i ono što vam ne treba. Najbolja ušteda biće ako napravite sedmični raspored obroka koje planirate da skuvate i odete u ciljanu nabavku.

Gledajte cijene

Za veća pakovanja stvari i namirnica, uvijek pogledajte koja je cijena po komadu. Tako možete biti sigurni da uzimate najpovoljniji proizvod bez obzira na veličinu ili broj komada u pakovanju.

Akcije i sniženja

S nekim namirnicama, poput onih svježih, teško je stvoriti zalihu iako su na akciji, ali zato uvijek možete kupiti toalet papir, sunđere za pranje posuđa i slične stvari.

Tajne ormara

Prokopati odjeću po ormaru nije nikakva investicija, ali s vremena na vrijeme je odličan potez. Sigurno ćete pronaći neke zaboravljenje komade odjeće i zapravo osvježiti garderobu.

Otkažite što ne koristite

Ako ste slučajno ostali pretplaćeni na neke magazine ili možda članstvo u fitness klubu koje ne koristite, otkažite ih.

Ekspres lonac

Ako imate ekspres lonac koji vam je dala majka ili ste ga dobili na poklon, počnite da ga koristite. Osim što ćete puno brže skuvati ručak i uštedjeti vrijeme, manje ćete potrošiti plina ili struje.

 

tportal.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.