EKG je čuvar vašeg srca: Kako se radi pregled i kada je vrijeme za njega

Elektrokardiogram ili EKG je jedan od najčešćih pregleda, ali sa izuzetno važnom ulogom u praćenju električnih aktivnosti srca, otkrivanja nepravilnosti u srčanom ritmu (aritmije) i identifikovanju drugih problema sa srcem.

Pregled je jednostavan i kratak. Elektrode se postavljaju na kožu pacijenta na standardnim pozicijama na grudima, rukama i nogama. Ove elektrode snimaju električne signale pri svakom otkucaju srca, a oni se prikazuju na EKG traci ili ekranu u obliku grafikona.

EKG je čuvar vašeg srca: Kako se radi pregled i kada je vrijeme za njega

EKG pregled se često koristi za dijagnostifikovanje različitih srčanih problema, kao što su srčani udar, aritmije, poremećaji sprovođenja srčanih impulsa i druge srčane bolesti. Kardiolozi koriste rezultate EKG-a za postavljanje dijagnoze i određivanje načina liječenja pacijenta sa srčanim problemima.

Kada se radi pregled

Uobičajene situacije kada se radi EKG pregled su:

 • rutinski pregledi srca,
 • simptomi srčanih problema,
 • praćenje srčanih bolesti,
 • praćenje stresa,
 • hitne situacije,
 • pre operacija i drugih medicinskih zahvata,
 • kontrolni pregledi.

Rutinski pregled srca je poželjan kao dio redovnih provjera zdravstvenog stanja kako bi se provjerilo osnovno zdravlje srca.

Obavezni su u slučaju pojave simptoma srčanih problema. To može biti bol u grudima, nepravilni srčani ritmovi, otežano disanje ili vrtoglavica i drugi.

Pregledi se preduzimaju i tokom praćenja srčanih bolesti, provjere srčanih funkcija i efikasnost preduzete terapije.

Operacije i slični medicinski zahvati nose određene rizike i dobro je EKG pregledom ustanoviti srčanu funkciju pacijenta radi sigurnosti planirane intervencije.

U hitnim situacijama EKG se radi radi utvrđivanja da li je došlo do srčanog udara da bi se pružila odgovarajuća hitna medicinska pomoć.

EKG pregled može biti dio testiranja na opterećenje (test na traci za trčanje) kako bi se procijenila reakcija srca na fizički napor.

Kontrolni pregledi su obavezni prilikom praćenja stabilnosti stanja pacijenta pod propisanom terapijom i uzimanja ljekova protiv srčanih problema.

Na EKG-u može biti vidljiva neravnoteža elektrolita u tijelu, kao što je nizak nivo kalijuma ili visok nivo kalcijuma, koju imaju uticaja na električnu aktivnost srca.

Iako veoma koristan, EKG pregled nije jedini za pravilno dijagnostifikovanje i liječenje ustanovljenih srčanih i drugih oboljenja, ali je najčešće jedan od obaveznih zbog značaja koje srce ima u normalnom funkcionisanju organizma.

Što pokazuju rezultati pregleda

Ljekar kardiologna osnovu elektrokardiograma čita različite karakteristike srčane funkcije.

 • Srčani ritam pokazuje da li je on normalan, nepravilan ili potpuno odsutan.
 • EKG prikazuje brzinu otkucaja srca u minutu.
 • Promjene u talasima koji nastaju aktivnošću srca mogu ukazivati na određene srčane probleme.
 • Može se ustanoviti i nedostatak kiseonika u srčanom mišiću.
 • Aritmije mogu ukazati na različite nepravilnosti u srčanom ritmu.

Važno je napomenuti da EKG nije uvijek dovoljan za postavljanje konačne dijagnoze, ali daje važne informacije koje zajedno sa drugim kliničkim podacima služe za postavljanje dijagnoze i plan liječenja.

Pregled je potpuno bezopasan

Prednost EKG pregleda je što je potpuno bezopasan i ne predstavlja rizik za vaše zdravlje. Postavljanje elektroda na kožu kako bi se snimali električni impulsi srca ne uključuje nijedan oblik štetnog djelovanja na zdravlje.

Pregled se izvodi brzo i ne zahtijeva nikakvu pripremu. Rezultati se takođe brzo dobijaju.

Poželjna je redovnost pregleda, naročito ako imate faktore rizika ili simptome srčanih problema, kako biste osigurali pravovremeno otkrivanje i liječenje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.