Ovo su posljedice roditeljskog prezaštićavanja

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Poznajem ne mali broj roditelja koji izgovaraju rečenice tipa: „Živim za svoju djecu. Moja djeca su mi jedino važna u životu. Radim samo za to da oni uspiju i završe fakultete.“ Takvi roditelji se odriču svojih interesovanja, prijatelja, ne koriste vrijeme za sebe. Ako se i dogodi da izađu iz kuće, što ne spada u kategoriju rutinskih izlazaka radi odlaska na posao ili trgovinu, takvi roditelji se ponašaju kao da idu na petnaestodnevni put na istok. Djeci po stotinu puta ponavljaju šta da rade u njihovom odsustvu, izvinjavaju im se zbog napuštanja kuće, a čim stignu do odredišta pozivaju kući kako bi provjerili da li je sve u najboljem redu.

Ovo su posljedice roditeljskog prezaštićavanja

Podizanje djece za roditelje uvijek predstavlja izazov koji se uvećava kod samohranih i razvedenih roditelja. Oni, gotovo po pravilu, osjećaju krivicu zbog pogrešnog izbora partnera, ujedno i strah da zbog tog neuspjeha njihovoj djeci prijeti rizik od emocionalnih problema. Takvi roditelji bez pogovora biraju da prestanu da razmišljaju o sebi, fokusirajući svu svoju pažnju na djecu, u toj mjeri da zapadaju u stanja fuzije. Takvi roditelji kao da osjećaju konstanto osjećanje krivice i potrebu da se opravdaju zbog toga.

Kada zanemarite sebe i svoje potrebe zarad koristi svoje djece, ne činite im nikakvu uslugu. Čemu ih zapravo učite, ako zarad njih ignorišete svoje potrebe? Učite ih da žrtvuju ono što jesu.

Istina je, djeca dok su mala vole da im se prinosi pa možete vidjeti roditelje koji i na malo kenkanje trče i dodaju „kok“ svom slatkom sinčiću. To djecu čini razmaženom, sa uskraćenom maštom. Takva djeca kada dođu u stadijum odraslih ljudi, ne osjećaju sreću već možete vidjeti nesrećan lik u njihovim očima sa neispunjenim željama. Uglavnom osjećaju krivicu, vjerujući da ste sve odbacili zbog njih.

Neće vam se zahvaljivati na vašoj intezivnoj brizi.

Započnite sa preispitivanjem sebe. Koliko vas sada kada ste odrasli, uprkos tome što volite svoje roditelje, znate da su oni za vas činili sve najbolje što su umjeli, imate doživljaj da vas vaši roditelji zapravo ne poznaju?

Gdje se tu nalazi problem? Zašto roditelji koji svu pažnju i brigu usmjeravaju na djecu, zapravo podižu depresivne i anksiozne jedinke?

Odgovor se krije u samom roditeljskom strahu od odvajanja. Roditelji ne žele da njihova djeca odrastu. Briga o djeci i rješavanje njihovih roblema im služe kao sredstvo za popunjavanje njihovih „psiholoških rupa“ i zbog toga nastavljaju da se upliću i njihove živote čak i kad su u stadijumu duboke zrelosti. U današnje vrijeme roditelji imaju manje djece, ulažu u njih i očekuju da njihova djeca ispunjavaju njihove želje i da ih usrećuju njihovim postignućem (ne mali broj roditelja za djecu ima prave strategije, od izbora škole, do životnog partnera).

Ovakav vaspitni stil ima za posljedicu da na „psihoterapijskom kauču“ sve češće susrećemo mlade, krhke ljude koji doživljavaju pravi slom ako se dogodi nešto što nije po njihovim očekivanjima i željama.

Ono što odrasli zanemaruju je činjenica da djeca bez stresnih iskustava poput neprijatnosti, neuspjeha, napornih ulaganja ne mogu da razviju „psihološku otpornost“.

U teoretskim i stručnim krugovima se polemiše o nečemu što nalikuje na, usudiću se reći, „inflaciju narcizma“. Narcisi su srećni u ranom djetinjstvu kada su centar porodičnog doma, ali sa odrastanjem i suočavanjem sa svijetom sa narcisoidnim samopouzdanjem pojavljuje se i depresivnost i anksioznost.

U fazi odrastanja, gomilaju se problemi. Takve jedinke imaju kompromitovane sposobnsti za saradnju sa drugima, teškoću da se suočavaju sa ograničenjma. Na poslu očekuju da im sve bude zanimljivo, jer su tako navikli. Neotporni su na šefove kritike, očekujući stalne pohvale.

Jasno vam je da tu nešto ne valja i jasno vam je da takve osobe pate.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.