Mitovi o blizancima

Postoje mnogi mitovi i zablude o blizancima. U ovom članku predstavićemo samo neke od njih:

Mitovi o blizancima

1) Njih je dva puta (ili tri, četiri, pet puta …) teže odgajati
Nije nužno tačno. Poput ljubavi, roditeljski trud nije nešto što se može meriti kvantitativno. Svi roditelji iskuse tu i tamo teškoće i izazove u odnosu sa svojom decom. Na neki način, lakše je odgajati blizance, nego nekoliko dece različitog uzrasta. Blizanci su prirodni pratioci jedni drugih, jedno drugome su podrška, prijatelji i zabavljaju se zajedno – roditelji bar o zabavi ne moraju preterano da se brinu..

2) Jedan je dobar, a drugi je malo zlo..
Nijedno dete nije ni samo dobro, ni samo loše. Naravno, postoji vreme kada jedan blizanac pokušava da privuče roditeljsku pažnju, pa je “mali anđeo”, a drugi onda deluje  kao „mali đavo“. Blizanci su okrenuti jedno drugom i vrlo često će menjati uloge. Međutim, zajedno će učestvovati u svim mogućim marifetlucima i pokrivati jedno drugo, isto kao što će zajedno raditi i dobre stvari – stoga, ko je sada tu dobar, a ko loš?!?

3) Oni se uvek rađaju carskim rezom
Iako postoje rizici povezani s višestrukim trudnoćama za koje je carski rez sigurnija opcija rađanja, nisu svi blizanci rođeni carskim rezom – mnogi od blizanaca su rođeni vaginalno.

4) Blizanci uvek trebaju biti odvojeni u školi
Ovo je još jedan mit. Novije studije pokazuju da proces razdvajanje blizanaca u različita odeljenja daje veću štetu nego korist.  Naime, novije studije pokazuju da su blizanci uspešniji u ispunjavanju zadataka i da imaju bolji uspeh u školi ukoliko su u istom odeljenju.

5) Porodice sa blizancima uživaju brojne popuste
Koliko god to lepo zvuči, ipak nije tako. Povremeno će samo neke škole ili aktivnosti (sport, slikanje, ples…) ponuditi popust – recimo 10 ili 20% – za drugo dete.

6) Oni su uvek najbolji prijatelji
Iako je veza između blizanaca jedinstvena i posebna, blizanci nisu automatski najbolji prijatelji. Oni uživaju u prijateljstvima i sa drugim decom,  baš kao i singl braća i sestre.

7) Oni su uvek konkurencija jedno drugom
Konkurencija kod blizanaca je ista kao i među singl braćom i sestrama. Šta više, kod blizanaca je ima manje. Dok razvijaju individualni identitet, oni ne osećaju potrebu da budu drugačiji od svog brata/sestre.

8)Stariji blizanac je vođa, mlađi je sledbenik
Redosled rođenja uopšte nije bitan blizancima. Ništa spektakularno se ne desi za par minuta razlike između rođenja što bi moglo da utiče na njihovu posebnost. Ako prvorođeni više pokazuje vođstvo, to je više verovatno zbog uticaja okoline, a ne njihovog međusobnog odnosa. Neki roditelji izaberu da ne kažu deci ko je stariji, da bi izbegli ovakva i slična poređenja od strane familije i prijatelja.

9) Blizanci imaju telepatske sposobnosti
To je zanimljiv koncept, da blizanci imaju neku vrstu paranormale veze – twin telepatija. To što blizanci završavaju jedni drugima rečenice i izgovaraju neke reči u isti glas – nije nužno telepatija. Naime, naučnici tvrde da svake dve osobe koje se dobro poznaju i dele bliskost rade iste stvari kao i blizanci.

10) Oni izgledaju identično i niko ih ne može razlikovati, čak ni roditelji
Neki blizanci nisu identični (dvojajčani), a neki jesu. Čak i identični blizanaci s vrlo sličnim fizičkim atributima imaju suptilne razlike. Roditelji mogu gotovo uvek reći ko je ko, što ne znači da se neće desiti mahinalna greška.

Ovaj članak je preuzet sa  234 , portala posvećenog roditeljima blizanaca, trojki, četvorki... i njihovim malim andjelima.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.