5 znakova da neka dijeta nije za vas

Ako je dijeta suprotna vašim navikama i nije u skladu s vašim načinom života, teško ćete je se pridržavati. Pravilo je i da izbjegavate dijete koje utiču na vaše raspoloženje.

5 znakova da neka dijeta nije za vas

Internet je prepun dijeta koje "obećavaju" da se pomoću njih može smršati 6-7 kilograma sedmično, ali budimo realni, mnoge od tih dijeta smo probali sa manje ili više uspjeha ili neuspjeha.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati sa dijetama za brzo mršavljenje jer to može donijeti više štete nego koristi. Iako postoji veliki broj različitih dijeta - suština svih je smanjenje broja unijetih kalorija po obroku. Po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršale.

Da bi se preduprijedilo i vraćanje kilograma i gubljenje vremena sa neadekvatnom dijetom, donosimo spisak znakova pomoću kojih možete da odredite da li vam određeni način ishrane, odnosno dijeta odgovara ili ne.

Kako prepoznati neodgovarajuću dijetu/sistem ishrane

Osjećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osjećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osjećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća - nema jakog osjećaja gladi dok je sprovodite.

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se par istih proizvoda konzumira pet ili više dana - definitivno nije za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje tijelo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa. Nedostatak nutritiva u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju. Sa ovakvim stavom je teško ne samo smršati nego i bilo šta drugo raditi u životu.

Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primjer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Nakon jedne sedmice od početka dijete, možda ćete primijetiti da izgledate lošije: Koža će poprimiti  sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja, a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem tijelu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda najlošiji tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici npr. jogurt, pirinač ili heljda. Da bi normalno funkcionisalo, tijelu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu - to neće tijelu obezbijediti neophodne nutritive. A i vaš psihički status neće biti ni malo sjajan: monotona dijeta donosi i monoton život.

Osnovna lista neophodnih zahtjeva za pravilno odabranu dijetu

  1. Dijeta ne treba da ima neželjene propratne pojave;
  2. Treba da je bezbjedna za ljudsko tijelo;
  3. Smanjenje tjelesne težine treba da bude u okviru normalnih vrijednosti;
  4. Namirnice treba da sadrže sve potrebne hranljive materije (amino kiseline, minerale, masne kiseline);
  5. Nekoliko dana nakon prelaska na izabranu dijetu, ne treba da imate jak osjećaj gladi.

I, naravno, konsultujte se sa stručnim licem prije dijete upravo da bi sve proteklo u najboljem redu - otišli kilogrami (da se ne vrate) i poboljšalo se zdravlje.

Izvor: Dijeta

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.