Zašto hoće uvijek isti crtani?

Iako imate čitavu policu različitih crtanih filmova i uvijek ste spremni da nabavite novi, vaše dijete hoće onaj stari koji sigurno zna napamet? Isto tako, uvijek bira istu priču za uspavljivanje koju vam je najvjerovatnije postalo dosadno da čitate. Ponavljanje ovih bajki je veoma važno za razvoj vašeg djeteta. Evo i zašto.

Zašto hoće uvijek isti crtani?

Oko 2.godine dijete razvija vještine neophodne za razumjevanje priče koju sluša ili gleda na televiziji. Kako sada može da je shvati ono može i da se strastveno zainteresuje za nju. Naime, dijete u ovom uzrastu počinje da:

  • Prepoznaje sebe i druge članove porodice na fotografijama i video snimcima: tako može da prati likove u priči i da se identifikuje sa njima. Dijete je spoznalo prvi osjećaj identiteta.
  • Upotrebljava sve veći broj riječi, razvija svoje intelektualne (kognitivne) sposobnosti među kojima je i vještina izražavanja da bi ga drugi razumjeli i da bi ono samo bolje shvatilo stvari.
  • Razvija osjećaj pravila: dijete počinje da razlikuje vrste ponašanja. Ovo znači da može da prati događaje vezane za više likova i da počne da shvata razloge njihovih akcija.
  • Obraća pažnju na detalje. Dijete pažljivo prati svaki detalj priče koju želi u potpunosti da razumije..

 

Ponavljanje pomaže razvoj pamćenja
Crtani film, kao i sve bajke u suštini, imaju funkciju da pomognu i poboljšaju razvoj memorije. Odavde proizilazi i potreba djeteta za stalnim ponavljanjem. Što više puta je priča ponovljena, djetetu je lakše da je zapamti.
Za dijete od 2 godine ponavljanje je veoma važno jer mu omogućava da provjeri sjećanje i razumijevanje radnje, ali i da poveže likove, događaje i zaplete. Ne treba se čuditi djetetovoj ljutnji ako se DVD ogrebe ili ako roditelj promjeni priču: da bi se razvilo pamćenje ne treba da bude suprotnosti između onog što se sluša i vidi i onoga čega se dijete sjeća.

Identifikacija sa likovima
Potreba za ponavljanjem je takođe i posljedica procesa saživljavanja sa likovima iz priče. Putem ove identifikacije dijete upoznaje sebe jer počinje da se predstavlja mentalno zamišljajući priče likova sa kojima se identifikuje.
Identifikacija koja ojačava stalnim ponavljanjima, potrebna je djetetu za upoznavanje spoljašnjeg svijeta. Akcije i reakcije likova ga uče šta se dešava u životu, vode ga u otkrivanje različitih tipova ponašanja i omogućavaju mu prva iskustva iz kojih, iako su fantastična, ipak uči.
Dijete nije u stanju da razlikuje stvarnost od fantazije: ono se osjeća kao protagonista uvijek i u svemu. Bajke i crtani filmovi olakšavaju ovaj proces jer se baziraju na fantastičan svijet u kome je sve moguće.

U potrazi za sigurnošću
Bajke i crtani filmovi baš kao i omiljena igračka postaju tranzicioni objekti za dijete, tj. vrsta zamjene za osjećaj samoće koje svako dijete doživljava pri odvajanju od majke.
Ovo je neophodna i pozitivna etapa razvoja i znači da dijete uspijeva samo da izgradi osećaj sigurnosti koji mu je do tog trenutka pružala veza sa majkom. Poznata priča smiruje dijete i pomaže mu da pronađe toplinu i povjerenje koje mu pružaju roditelji.
Ponavljanje, osim toga, umiruje dijete, jer mu omogućava da shvati da se ništa nije promijenilo u međuvremenu.

3 savjeta za roditelje:

  • Udovoljite djetetu: ne radi se o hiru već o fazi razvoja. Generalno, ovaj period traje od 2. do 4. godine, ali se nastavlja i kod starije dece u pokušaju da razumiju složenije radnje i osećanja.
  • Stimulišite razvoj fantazije kod djeteta: izmišljajte zajedno sa djetetom nove priče i likove ili mu kupite njegove omiljene junake u obliku lutkica kako biste podstakli dijete da koristi svoju kreativnost i junake vodi u nove avanture po kući ili napolju.
  • Naviknite dijete i na knjige: crtani film ipak ograničava fantaziju. Ispisane stranice knjige su podsticajnije jer, iako su ilustrovane, dijete mora da se potrudi i zamisli pokrete junaka.

 

Hvala portalu NajboljaMamaNaSvetu na ovom divnom tekstu.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.