TOP 10 najgorih savjeta za mršavljenje

Sigurno vam je poznato da ne možete vjerovati svemu što pročitate. A ipak, vjerovatno se i dalje pridržavate pojedinih savjeta koji apsolutno nemaju veze sa zdravim razumom, bar što se tiče dijeta i mršavljenja (npr. nipošto ne smijete jesti poslije osam sati uveče). Upravo iz tog razloga i treba da saznate kojih je to deset najgorih savjeta kojih se ne bi trebalo pridržavati.

TOP 10 najgorih savjeta za mršavljenje

Masnoće debljaju

To zavisi od vrste masti koje unosite. Masnoće koje se nalaze u keksima, pomfritu i drugim masnim namirnicama mogu povećati nivo holesterola i rizik od određenih oboljenja. Ali dobre masti, koje se mogu naći u orašastim plodovima, ribi i avokadu štite srce i poboljšavaju cjelokupno zdravlje organizma. U kombinaciji sa zdravim načinom ishrane, ove masti vam mogu pomoći da se riješite suvišnih kilograma.

Nemojte jesti između obroka

Konzumiranje manjih, češćih obroka odličan je način da se suzbije glad, kontroliše veličina porcija i donesu bolji izbori u pogledu ishrane. Orašasti plodovi, nemasni jogurt i voće odlične su namirnice koje vam mogu pomoći da tokom cijelog dana zadržite nivo enegije na optimalnom nivou.

Kalorije su kalorije i tebalo bi da ih brojite

Da, istina je da prekomjerno unošenje rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su bijeli hljeb i bijela riža, može dovesti do povećanja tjelesne težine i povećanog rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Ali, nijedno istraživanje nije dokazalo da zdravi ugljeni hidrati, kao što su integralne žitarice, voće, povrće ili mahunarke negativno utiču na zdravlje ili tjelesnu težinu. Naprotiv, mnogobrojna istraživanja pokazuju da se ishrana bogata navedenim biljnim ugljenim hidratima povezuje da boljim zdravljem organizma. Dakle, ugljene hidrate slobodno možete unositi, sve dok oni nisu rafinisani.

Jedite puno proteina

Konzumiranje velike količine proteina nije ključ zdravog mršavljenja. Zašto? Organizmu su potrebna tri makronutrijenta: proteini, ugljeni hidrati i masti, a isključivo unošenje proteina, kada pokušavate da smršate, nema smisla. Vi ne samo da lišavate organizam vlakana i drugih antioksidanata koji se nalaze u zdravim ugljenim hidratima (integralnim žitaricama, voću i povrću) već rizikujete i da unosite previše masnoća koje mogu dovesti do nastanka visokog nivoa holesterola i triglicerida.

Izbjegavajte gluten

Ne postoje naučni dokazi koji upućuju na to da gluten deblja. Problem je u tome što unosimo previše rafinisanih ugljenih hidrata – hranu koja je “napravljena” od bijelog brašna ili drugih rafinisanih žitarica. Izbacivanje glutena iz ishrane, bez prethodnog savjetovanja sa doktorom, može dovesti do nedostatka važnih hranjivih materija u organizmu, kao što su vlakna, gvožđe, vitamin B12 i magnezijum.

Unosite što manje kalorija

Kada unos kalorija svedete na minumum, vaš organizam prelazi u režim gladovanja i dolazi do usporavanja metabolizma. Ali, razuman cilj je da “skrešete” oko 500 kalorija dnevno kroz ishranu i vježbanje, što će dovesti do zdravog mršavljenja. Sedmično, to iznosi oko pola kilograma.

Izbjegavajte orašaste plodove

Da, orašasti plodovi sadrže dosta kalorija, ali to ne znači da oni ne bi trebalo (ili ne bi smjeli) da budu uvršteni u svakodnevnu ishranu (naravno, u odgovarajućim količinama). Istraživanja pokazuju da žene koje uvrštavaju orašaste plodove u ishranu (posebno bademe i pistaći) imaju manji obim struka u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju.

Izbjegavajte žumance

Istraživanja pokazuju da holesterol koji žumance sadrži zapravo povećava nivo dobrog (HDL) holesterola u organizmu. U poređenju sa bjelancem, koje ne nudi ništa više od proteina, žumance sadrži karotenoide, esencijalne masne kiseline, vitamine A, D, E i K. Ono, takođe, sadrži i holin, koji poboljšava zdravlje mozga i jetre te smanjuje upalne procese u organizmu.

Vještački zaslađivači su odlična zamjena za šećer

Istraživanja ukazuju na moguću vezu između vještačkih zaslađivača i debljanja. Stalno prisustvo vještačkih zaslađivača u ishrani znači da svom nepcu nikada ne dajete “predah” od slatkog okusa kojeg toliko volite. Što ih više konzumirate (oni se najčešće mogu naći u gaziranim sokovima) to ćete duže ostati zarobljeni u “ciklusu šećera” te će vam se i dalje tražiti ovakve namirnice.


minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.