Ovih 5 pokreta samoodbrane mogu vam spasiti život

Žene su često meta napadača. Ako naučite kako da se zaštitite, značajno ćete smanjiti mogućnost da postanete žrtva napada. Poznavanje osnovnih principa samoodbrane ne samo da će vam dati osjećaj da ste moćniji, već vam jednog dana može spasiti život.

Ovih 5 pokreta samoodbrane mogu vam spasiti život

Da li ste ikada razmišljali o tome kako biste se odbranili u slučaju da vas neko napadne? Žene koje misle da se seksualno zlostavljanje dešava samo nekom drugom prave jednu od najvećih grešaka. Umjesto takvog uvjerenja, bolje je imati plan i psihički se pripremiti za slučaj napada. Poznavanje nekoliko osnovnih poteza samoodbrane može napraviti ogromnu razliku.

Smanjite mogućnost da se nađete su situaciji da postanete žrtva seksualnog napada

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite je da preduzmete nekoliko koraka koji će smanjiti mogućnost da se nađete u opasnosti da postanete žrtva seksualnog napada. Spriječavanje napada je najbolja samoodbrana koju možete imati. Postoji nekoliko ključnih stvari koje možete uraditi u cilju prevencije napada:

 • Budite svesni svog okruženja. Izbegavajte smetnje kao što su iPod ili razgovor na mobilnom telefonu dok su na javnim mestima. Parkirajte se i šetajte u dobro osvetljenim mjestima i budite uvijek svjesni ko se sve nalazi u vašoj blizini.
 • Napravite kontakt očima sa strancima. Kontakt očima sa potencijalnim napadačem čini vas manje poželjnom žrtvom. Kada pravite kontakt očima, možete pokazati potencijalnom napadaču da znate ko su oni i da ih možete identifikovati u policijskoj stanici
 • Budite sigurni u svom automobilu. Kada ste parkirani u nepozbnatom okruženju, nakon ulaska u automobil nemojte se zadržavati već odmah zaključajte vrata, vežite se i startujte motor.


Šta da uradite ako napad ne može da se spriječi

Ako vas neko napadne, budite glasni i asertivni. Odmaknite se od napadača i glasno mu kažite da se „odbije” od vas. Odmah mu jasno stavite do znanja da nećete biti tako laka žrtva. Pokušajte da održite što veću distancu između vas, a kada počne da vam se približava budite svjesni svih njegovih slabih tačaka:

 • Oči: izgrebite ga, prsnite parfemom/dezodoransom (ako ste u prilici) ili ubodite noktom oko napadača. Ovo ne samo da će mu nanijeti bol, već će mu privremeno zamagliti vid što vama omogućava da se izvučete i pobjegnete.
 • Nos: Koristeći korijen dlana udarite snažno napadača od dna njegovog nosa prema gore. Ako se napadač nalazi iza vas, koristite lakat i pritom svu težinu svog tijela koncentrišite na taj pokret kako bi dobio na jačini.
 • Vrat: Vrat je veoma ranjiv zbog prisustva velikih krvnih sudova.
 • Koljeno: koljeno je ranjivo iz svih uglova i dobro usmjeren udarac može da nanese značajnu štetu.
 • Prepone: prepone su osetljiva oblast i velika meta za šut ili udarac laktom.

sheknows.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.