Ove biljke nam pročišćavaju vazduh u prostorijama!

Da li ste znali da je vazduh u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju?

Ove biljke nam pročišćavaju vazduh u prostorijama!

Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, namještaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenjima poput: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne materije. Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čovjeka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik. Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama.

Sedam najkorisnijih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:

Šeflera

Šeflera ili “kišobran drvo” doslovno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutralizuje nikotin i katran, koji se nalaze u duvanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtjevi – odgovara joj dosta svjetla, a treba je samo pomalo zalijevati.

Epipremnum aureum

Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu da primaju veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

Dracena

Dracena neutralizuje formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (plin koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcijskih sredstava). Draceni odgovara svjetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.

Hlorofitam

Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svjetla. Vrlo učinkovito apsorbuje izduvne gasove. Zbog toga je ova biljka prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

Parlour

Parlour palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za još jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne materije, koje emituje plastika.

Fikus

Fikusi bendžamin (ili uplakana smokva) prvaci su u pročišćavanju vazduha. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

 

zenstvena.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.