Možda niste znali o jabukovom sirćetu

Ako ga ponesete na ljetovanje, može vam zamijeniti pregršt ljekova, spriječiti bolesti i ublažiti posledice. Koristi se vjekovima u liječenju na našim prostorima, otac medicine Hipokrat ga je hvalio.

Možda niste znali o jabukovom sirćetu

Vrijeme je godišnjih odmora, a na ljetovanju se često dogode nepredviđene situacije i padne imunitet. Da se zdravstvena situacija ne bi iskomplikovala, ali i da biste spriječili bolesti i infekcije ili ublažili njihovo dejstvo, važno je da na ljetovanju imate priručnu apoteku. Uz razne medikamente, obavezno ponesite i jabukovo sirće (najbolje organsko). Kako vam ova namirnica može pomoći da sačuvate zdravlje, za "Život plus" objašnjava nutricionista Predrag Nenadić.

- Jabukovo sirće bi obavezno trebalo nositi na ljetovanje, kao sastavni dio priručne apoteke, jer može da učini mnogo za zdravlje svakog člana porodice. Ova jednostavna i zdrava namirnica pomaže kod infekcija, stomačnih tegoba, prehlade, trovanja, brani organizam od virusa i bakterija. Vjekovima se koristi u liječenju psihofizičkih problema, za bolje varenje i cirkulaciju krvi, liječenje grla, bubrega, žuči, regulisanje holesterola i šećera, kod proširenih vena, sprečava stvaranje tromba i čisti krv od toksina.

Na koji način se primjenjuje terapija?

- Kada ste umorni, malaksali, osjećate bolove u mišićima ili imate osjećaj da ćete se prehladiti, obloge od jabukovog sirćeta i njegovo utrljavanje u kožu, pomoći će mišićima i dati tijelu snagu. Ove obloge pomažu i kod problema sa venama, pa nestaje bol, grčevi u listovima i osjećaj da su vam noge teške, što se naročito dešava tokom ljeta. Ako imate bolove u vratu i leđima, kao posledicu promaje ili dugog i nepravilnog sjedenja, utrljajte sirće. Vratiće tijelu pokretljivost i vitalnost, posebno nakon umora od dugog puta ili neprospavane noći - ističe naš sagovornik.

Kaka jabukovo sirće pomaže u slučaju stomačnih problema?

- U ljetnjim mjesecima, posebno u uslovima kampovanja ili prilikom konzumiranja lako kvarljive hrane, može doći do stomačnih tegoba. U takvim situacijama jabukovo sirće je od krucijalne pomoći. Može da spriječi trovanje i predupredi sve vrste stomačnih infekcija i zarazu. Istovremeno, omogućava probavnom traktu normalan rad. Ukoliko, pak, često pretjerujete u jelu, masnoj hrani i piću, grickalicama i slatkišima, krv postaje kisjela i organizam vremenom počinje da trpi i obolijeva. Čim unesete sirće u organizam, normalizuje se PH vrednost u krvi.

Nutricionista Predrag Nenadić ističe da aktivni kalijum u jabukovom sirćetu poboljšava koncentraciju, mentalnu i radnu sposobnost. Ovu namirnicu preporučuje i kao prirodno i zdravo sredstvo za dezinfekciju, kojim možete da prebrišete pribor za jelo, posuđe i čaše, a potom ih isperete vodom.

Osvježava i daje snagu

Jabukovo sirće uz dodatak bistrog soka od jabuke ili čiste vode u razmjeri jedan prema pet, potpuno će vas relaksirati. Ovaj napitak osvježava tijelo, ublažava žeđ i snažno okrepljuje organizam. Mineral kalijum iz prirodnog sirćeta aktivira metabolizam, podiže energiju tako da se nećete osjećati pospano i umorno.

Bolovi u grlu

Ukoliko osjetite bolove u grlu zbog ledenog pića, sladoleda ili kao posledica prehlade, sagovornik "Života plus" predlaže da isperete grlo nerazblaženim jabukovim sirćetom nekoliko puta dnevno. Ako je prehlada uzela maha, zaustavićete je ukoliko dva puta dnevno popijete sirće razblaženo u vodi (1:5) i istopite aspirin ili paracetamol u slučaju visoke temperature.

Čudesna voćka

Osim što je krasila Rajske vrtove u doba Adama i Eve, jabuka je jedna od najzdravijih voćki i za nju se vezuju vjekovima stare narodne poslovice. Na našim prostorima tvrde da "tjera ljekara iz kuće", a Englezi da ako želite da budete srećni, svako jutro pojedete jednu jabuku. Izuzetno je bogata vitaminima A, B i C, sadrži obilje minerala (kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, sumpor). Rudnik je bjelančevina, vlakana, biljne masti, eteričnih ulja, oligo elemenata, organske kisjeline, pektina, ugljenih hidrata, šećera (fruktoza i glukoza).

Najbolje je jesti svježu, organski uzgajanu jabuku, jer je odličan antioksidans, štiti tijelo od bakterija i virusa. Blagotvorno djeluje na bubrege, jetru, žuč, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem. Sirće se dobija prirodnim procesom fermentacije i u potpunosti zadržava sve vrijednosti svježe jabuke, a čak uvećava ljekovita svojstva. Osim kao dodatak salatama i jelima, koristi se prilikom kuvanja jaja i kao konzervans. Otac medicine Hipokrat ga je koristio u liječenju mnogih bolesti i pisao o njemu, a Stari Rimljani kao napitak koji vraća snagu. U našim krajevima postoje narodni recepti stari pet vjekova, koji su inspirisali čuvenog američkog naučnika dr Deforest Klinton Džervisa, da objavi knjigu o jabukovom sirćetu.

 

novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.