Izgovori, izgovori, izgovori...

Mršavljenje i održavanje lijepe figure je izazov s kojim ne može svako da se suoči. Većini je lakše da nadju dobar izgovor sa kojim će odložiti početak dijete, prihvaćanje posebnog režima ishrane ili fizičku aktivnost, a ne da ostanu disciplinovani.
Izgovori, izgovori, izgovori...

"Vratiću se ja u formu, ali ne mogu sada. Od prvog idem na dijetu, definitivno", "Uf, u PMS-u sam, stalno sam gladna kao vuk", "Stalno sam vani sa prijateljima i ne mogu da odbijem ako me neko već pozove na večeru", "Kad sam na dijeti, ne mogu da se koncentrišem na učenje", "Radim naporno, ja prosto moram da imam energije"...

Izgovora je koliko vam duša hoće, ali ako želite zdravo i lijepo tijelo, treba da naučite da ih se otarasite iz  života.

Pročitajte koji su najčešći izgovori za odlaganje i zanemarivanje dijete ili vježbanja:

 1. „Nemam vremena”
  Zašto je ovaj izgovor  neosnovan?  Isti izgovor možete da upotrijebite i za šminkanje, ispijanje kafa sa prijateljicama, gledanje omiljene serije ili “fejsbukovanje”. Ali, velika je vjerovatnoća da izgovor “nemam vremena” koristite samo za dijetu i vježbanje. E, drage moje, ako možete da nadjete vremena za Facebook ili tursku seriju, možete i za vježbanje. Najbolje rješenje je da dok vježbate, gledate TV. Što se tiče ishrane, počnite sa malim izmjenana u načinu ishrane koje vam neće oduzimati mnogo vremena. Na primjer, za vrlo kratko vrijeme možete sebi da napravite neku salatu sa tjesteninom, za večeru.
 2. „Radim/učim, moram imati energije”
  Zašto je ovo neosnovan izgovor? I vježbanje i zdrava ishranadaju dosta energije. Masna i brza hrana vas sigurno neće pokrenuti kao fizička aktivnost. Da, rigorozne dijete sa gladovanjem oduzimaju energiju, ali to ionako ne treba da bude dio vašeg plana mršavljenja. Kad ustanete ujutro, vježbajte oko pola sata i pojedite ovsenu kašu, jaja i voće. Poslije ovoga ne možete nikako da se požalite na nedostatak energije u toku dana.
 3. „ Dijete su glupost, sa njima se mršavi samo kratkoročno”
  Zašto je ovo neosnovano? Ekstremno brze dijete nose samo kratkoročne rezultate. Ali, dijeta ne znači ekstremnost, gladovanje i restrikcije. To treba da bude opušten plan za zdravu ishranu, koji ćete moći da praktikujete duži vremenski period. Po završetku neke stroge dijete, žene se najčešće vrate svojim starim navikama u ishrani i u kratkom vremenskom roku završe sa još većim viškom kilograma, nego prije dijete. Najbolje je da uvedete samo takve zdrave navike u ishrani i vježbanju koje ćete moći da zadržite u svom životu. Ekstra brze dijete će vam možda pomoći da skinete 5 kilograma za dvije nedjelje, ali ona 3 kilograma koja ste skinuli za 2 mjeseca, teško da će da vam se vrate.
 4. „U PMS-u sam”
  Zašto ne treba da koristite ovaj izgovor? Ne može baš da se kaže da je menstrualni ciklus neosnovan izgovor, jer kod nekih žena se stvarno javlja velika glad i želja za unošenjem hrane bogate ugljikohidratima. Ali, to neznači da treba da “pometete” sve što vidite. Želju za slatkišima možete da zadovoljite na pametniji način. Uzmite, recimo, nekoliko jagoda ili jabuku isječenu na komade i pojedite sa topljenom tamnom čokoladom. Ostavite u frižideru pola sata i ovaj dezert će sigurno da zadovolji vašu želju za slatkim. A, ako imate krizu za slanom hranom, napravite sebi dvije čaše kokica, ali bez putera, naravno. Osim toga, simptomi PMS-a su blaže izraženi kod žena koje se bave fizičkom aktivnošću. Zato, velika je vjerovatnoća da nećete osjetiti toliku nadutost i bol u stomaku, ako ipa odete na čas aerobika.
 5. „Pod stresom sam“
  Zašto je ovo neosnovan izgovor?  Dokazano je da vježbanje umanjuje stres. Umjesto da sjedite nervozni sa zdjelom čipsa u krilu, pokrenite se i riješite se stresa kroz fizičku aktivnost. Stres je svakodnevno prisutan u našim životima i ako jedan problem ode, odmah dolazi novi. Ako niste sposobni da prestanete da koristite stres kao izgovor, nikada i nećete naći dovoljno vremena da vaše tijelo dovedete u formu.
 6. „Nisam jela cijeli dan, zaslužujem bogat obrok“
  Zašto je ovo neosnovan izgovor? Zato što je takvo razmišljanje potpuno pogrešno. Preskočite doručak, ručak nešto gricnete na brzinu i onda uveče zaključite da vam treba bogat obrok, jer niste ništa jeli cijeli dan i sjednete i prejedete se, jer ste u medjuvremenu izgubili samo kontrolu i zaboravili na dijetu. A onda, sa punim stomakom ćete da se ulijenite i preskočite vježbanje. Dobra dijeta treba da uključuje česte obroke u manjim količinama. Na taj način ćete da kontrolišete glad, a energija će vam ostati na zavidnom nivou.
 7. “Prešla sam ja godine kada sam trebala da izgledam lijepo“
  Zašto je ovo neosnovan izgovor? Žene uvijek treba da se trude da izgledaju lijepo, i u 20-im i u 50-im godinama. Nikada nije kasno da počnete da vježbate ili da krenete sa novim, zdravim načinom ishrane. U stvari, održavanje normalne tjelesne težine je mnogo važno u zrelijim godinama, jer svaki dodatni centimetar obima stomaka, nosi veći rizik po zdravlje.

Spisak izgovora je prilično dugačak i uvijek ima mjesta za nešto novo i kreativno, kao na primjer: “Ako smršam, smanjiće mi se i grudi” ili “Moj muž voli da uhvati i malo mesa, a ne kosti”. Ali, ništa od ovoga ne bi trebalo da bude prepreka da se neprestano trudimo da poboljšamo naše tijelo, i to, ne samo zbog dobrog izgleda, nego i zbog zdravlja. A u zdravom tijelu je i zdrav duh.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.