5 razloga zašto je ljeto na Lefkadi uvijek dobar izbor

Grčka je mnogim turistima prvi izbor kada je ljetovanje u pitanju. Zašto to i ne bi bio slučaj, kada postoji toliko atraktivnih destinacija sa bogatom ponudom sadržaja. Upravo je zbog tolike raznovrsnosti ponekad teško napraviti izbor. Ostrvo Lefkada svake godine privlači veliki broj turista, a mi ćemo vam odati tajnu zašto je Lefkada ljeto 2017 prava odluka za vaše putovanje.

5 razloga zašto je ljeto na Lefkadi uvijek dobar izbor

#1 Nevjerovatna priroda i lokacija

Pejzaž Lefkade i ekološka raznovrsnost će očarati ljubitelje prirode. Šume, planine, kanjoni, klisure i lagune pružaju priliku posjetiocima da istraže izolovane lokacije ovog preljepog ostrva.

Dimosari kanjon je obavjezna atrakcija za ljubitelje prirode. Vodopadi jure u bazene egzotične lagune gdje su osenčeni mahovinom obraslim hrastovima. Ovo je savršeno mjesto za ljetnje osvježenje. Napravite pauzu i popijte vode sa izvora, lokalci se kunu da je ovdje najljepša voda u regionu. Bajkovitu ljepotu pronaći ćete u Melissas klisuri. Ovdje ujedno možete posmatrati ptice, a možete steći veći uvid u istoriju, obilaskom vodenica uz rijeku koje su nekada bile ključni deo ekonomije ostrva.

Ovo su samo neke od prirodnih atrakcija, možete posjetiti i Skaron šumu, lagunu Gyra i još mnogo toga.

#2 Prelijepe plaže

Plaže koje se mogu posjetiti na Lefkadi su zapanjujuće. Izgledaju kao tipične rajske slike sa razglednica. Na plaži Egremini ćete se spuštati niz 350 stepenika kako biste došli do skrivenog raja. Reklo bi se da bez truda nema uspjeha, a posjeta ovoj plaži se isplati. Južnije se nalazi plaža Porto Katsiki, zahvaljujući svojem čistom bijelom pijesku koji se krije ispod visoke stene, ova plaža je dobila nagradu omiljene plaže Grčke i nalazi se na raznim promotivnim materijalima.

 

Plaža Pefkoulia očaraće vas tirkiznom vodom i zelenilom borovih drveća koja rastu sve do obale. Mala plaža Aghios Nikitas je pravo porodično utočište, a ako želite da se sklonite od gužve u blizini je skriveni dragulj  plaža Ammoudoula do koje je moguće doći samo preko vode, plivanjem ili čamcem. Ako preferirate organizovane plaže, Kathisma je pravo mjesto za vas. Ova kosmopolitska plaža je opremljena ležaljkama, suncobranima i tavernama.

 

Mogli bismo još dugo da pričamo o plažama Lefkade, ali je najbolje da dođete i sami se uvjerite u njihove ljepote.

#3 Bogato kulturno nasljeđe

Stanovnici Lefkade su veoma prijatni ljudi i "puni života", uvijek dočekuju svoje goste na vrlo gostoljubivi način. Kroz istoriju Lefkada je bila raskrsnica Zapada i Istoka i imala je prednost uticaja mnogih kultura. Uprkos ovim brojnim uticajima, stanovnici još uvijek održavaju svoj grčki identitet.

Ostrvo Lefkada je manje poznata destinacija za odmor široj publici u odnosu na susjedna ostrva Krf, Pakos i Kefaloniju. To je doprinijelo da ostrvo održava veliki dio tradicionalnog grčkog identiteta. Postoji mnogo atrakcija i za probirljive putnike. Preljepe stare crkve načičkane su oko ostrva, muzeji u Lefkadi i arheološka nalazišta u blizini su odlična mjesta za one koji traže malo kulture dok su na odmoru. Lefkada je takođe domaćin jednog od najpoznatijih Međunarodnih festivala folklora u Grčkoj tokom avgusta.

#4 Obilazak zapanjujućih obližnjih ostrva

Budući da je smještena u Jonskom moru, Lefkada nudi velike mogućnosti za posjetu obližnjih ostrva. Posjeta drugim ostrvima iz Lefkade je jednostavna jer ima svakodnevne trajektne veze sa susjednim jonskim ostrvima, kao što su Kefalonija i Itaka. Postoje dvije luke na ostrvu Lefkada, Vasiliki i Nidri, sa kojih se obavlja maršruta sa drugih jonskih ostrva tokom cijelog ljeta.

#5 Mediteranska hrana

Sve do 60-ih godina, kuhinja Lefkade bila je svedena na regionalne kulinarske tradicije, iz razloga što je komunikacija sa ostatkom Grčke bila otežana i stanovnici su zavisili od lokalne proizvodnje i pritom su se razvili specifični recepti. Prije svega, postoji razlika između kuhinje grada Levkada  i ostalih sela.

Stanovnici su bili ili ribari profesionalci ili vlasnici malih preduzeća i nisu obrađivali svoje zemljište. Sastojci su kupovani - čak i hleb. Bilo je samo nekoliko bogatih građana ili velikih zemljoposjednika koji su imali veći izbor. U selima, s’ druge strane, gdje nije bilo prodavnica pa čak ni gotovog novca pri ruci, oni su živjeli od onoga što bi sami proizveli i prodavali višak ili razmjenjivali za drugu robu kako bi pokrili svoje potrebe. Danas više nema tolike razovrsnosti, ali je lakše probati razne specijalitete.

Vidimo da je Lefkada potpuno zaokružena destinacija. Prirodne ljepote upotpunjuju odlične plaže, bogata ponuda kulturnog sadržaja će vam ispuniti dane, ukusna hrana će vam probuditi čula. Na kraju, ako nekako uspijete vidjeti sve što Lefkada nudi, lako se stiže i do okolnih ostrva.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.