Crnogorska predstava Ružno pače najbolja na Međunarodnom festivalu lutkarstva

Treći međunarodni festival lutkarstva zatvoren je u nedjelju, 14. septembra u KIC-u Budo Tomović.

Crnogorska predstava Ružno pače najbolja na Međunarodnom festivalu lutkarstva

Na ceremoniji koju je vodila Milena Janjušević učestvovao je sjajni dječji solista Jovan Aleksić, plesni klub Bjuti i hor Zvjezdice sa svojim solistima, koji je kao iznenađenje večeri uživo otpjevao himnu Festivala. U punoj sali KIC-a Budo Tomović, proglašenju nagrada i zatvranju Festivala prisustvovale su i zvanice iz ambasada Narodne Republike Kine, Slovenije i Ukrajine.

Međunarodni žiri u sastavu: Slavčo Malenov, Zoran Đerić i Goran Bulajić, donio je odluku o nagradama: Gran prix za najbolju predstavu u cjelini osvojilo je Gradsko pozorište Podgorica, za predstavu „Ružno pače“ u režiji Jaroslawa Antonjuka.  Nagrada za najbolju režiju pripala je režiserki Jeleni Sitar Cvetko zа visokа  dostignućа u režiji predstаve „Kad je Šemil išao u Varšavu“ u izvođenju Lutkovnog gledališča – Maribor iz Slovenije.  Nova nagrada Festivala, nagrada za najbolju dramaturgiju otišla je u ruke Igora Bojovića, za adaptaciju teksta u predstavi „Ružno pače“, dok je nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena Branku Casermanu zа slovenačku predstаvu „Kad je Šemil išao u Varšavu“.

Najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka po mišljenju stručnog žirija uradio je Volodymyr Jakubowski zа lutke u predstаvi „Hroma Patkica“ u izvođenju Akademskog pozorišta glumca i lutke – Ternopolj iz Ukrajine. Najbolju originalnu muziku imala predstava „Kad je Šemil išao u Varšavu“, autora Igora Cvetko kome je i pripala.


Dodijeljene su i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo i to ŠanŠujang (ShanShuzang) iz Teatra šangajske akademije – Šangaj iz Kine, zа аnimаciju uloge „Ples duge svile“ u režiji QinFeng, u predstаvi „Priče iz Kine“, Mihi Bezeljaku,  Lutkovno gledališče – Maribor iz Slovenije zа аnimаciju uloge Šemila u predstаvi „Kad je Šemil išao u Varšavu“ u režiji Jelene Sitar Cvetko i Branku Iliću iz Gradskog Pozorišta Podgorica, Crne Gore zа аnimаciju uloge Klovna i Ružnog pačeta u predstаvi „Ružno pače“ u režiji Jaroslawa Antonjuka.

 O nagradi Dječjeg žirija odlučivali su podgorički osnovci, polaznici Školice glume DC KLUB:Darja Miljanić – predsjednica, Andrej Dlabač, Viktor Dlabač, Novak Nikolić, Dina Nikolić, Tara Popović, Matija Đaletić, Andrija Vojinović, Marija Jovićević, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Jovan Radulović, Dunja Vukčević, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Maša Džudović, Dara Stojanović, Novica Dubljević-članovi. Njihova nagrada pripala je slovenačkoj predstavi “Kad je Šlemil išao u Varšavu” Lukrkovnog gledališča Maribor.


Plakete i statue nagrađenima su uručili osnivači Festivala Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević.

Festival, koji se održavao od 10. do 14. septembra 2014. pored Podgorice, kao centralnog mjesta održavanja, organizovao je i izvođenje predstava u Nikšiću, Kotoru, Beranama i Herceg Novom. Ulaz na sve predstave, i ove godine, bio je besplatan.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.