Kako se pametno štedi novac?

U današnje vrijeme veoma je teško racionalno rasporediti i utrošiti svoje finansije, a da istovremeno uspemo nešto da sačuvamo za neke buduće, možda i teže dane. Želja da sebi priuštimo nešto veće, kakvu nekretninu ili auto, prisiljava nas da uzimamo kredite u bankama, koje potom moramo da uz kamatu vraćamo, pa je u takvoj situaciji još teže uštedjeti.

Kako se pametno štedi novac?

Kako biste mogli sebi da osigurate sigurnu i koliko toliko lagodnu budućnost, predlažemo vam nekoliko načina sa kojima to možete postići, a da to bude što manje osjetno po vaš trenutni budžet.

Štednja u zlatnicima

Štednja u zlatnicima, odnosno zlatu postala je i te kako popularna posljednjih godina. S obzirom da cijena zlata na berzama ne varira u tolikoj mjeri koliko variraju vodeće valute kakve su euro i dolar, sve više ljudi se odlučuje upravo za ovakav vid štednje. Posljednjih godina vrihednost zlata je i te kako porasla, pa se i u našem regionu, kao i u ostalim delovima svijeta beleži osjetan vid zarade na ovakav način.

Štednja u zlatu može biti raznolika, u vidu dukata, zlatnog nakita ili pak zlatnih poluga. Poenta je u tome da otkupljeno zlato sačuvate za neke buduće dane. Stoga, ako ste u novčanom problemu nemojte odmah krenuti u zamjenu svog zlata za novac, već ga čuvajte dok god možete. Doći će možda i neka teža vremena.


foto: pixabay.com

Štednja u nekretninama

Nekretnine danas jesu jedan od idealnih načina za štednju. Ukoliko ste dovoljno imućni, pa možete sebi da priuštite kupovinu kakve nekretnine, stana, ili pak cijele zgrade, restorana, eto vama idealnog načina za zaradu. To je nešto što će vam uvijek donositi prihode, koje možete čuvati ili dalje ulagati.

Štednja na osnovnim životnim namirnicama

Znamo da su ovo stvari na kojima se teško štedi, i da isto tako jesu stvari na kojima ne bi trebalo štedjeti, ali, ako idete u prodavnicu siti možda ćete potrošiti manje novca na kakve bespotrebne stvari poput grickalica ili slatkiša, gaziranih pića, koja su ujedno i nezdrava po vaše zdravlje.

Mašine u kući palite prema potrebi, gasite svjetla kada vam nisu potrebna, koristite pristupačnu kozmetiku i smanjite troškove za krpice. Važno je da u svom ormanu imate par osnovnih stvari za svako godišnje doba i svaku priliku, ne morate baš pretjerivati sa količinom garderobe, kupovinom cipela na cipele, tašne na tašnu, a znamo da dame to i te kako vole.

Pravite spisak

Uvijek kada krenete u kupovinu imajte spisak osnovnih stvari koje su vam neophodne i morate ih kupiti. Pratite akcije u marketima, to je bar lako danas u eri interneta. Posjećujte pijace i cjenkajte se. Koristite jeftinije pakete za mobilne telefone. Ukoliko ste pušač, što prije prestanite sa pušenjem ili smanjite broj cigareta koje vam ionako uništavaju zdravlje.

Ostale korisne metode uštede

Kako biste smanjili svoje cjelokupne troškove, postavite izolaciju na kući. Tako ćete kasnije uštedjeti na ogrijevu, a ljeti ćete manje klimatizovati prostor. Obične sijalice u kući zamjenite štedljivim. Neka uređaji u kući budu veličine shodno vašim potrebama, a isto tako ih shodno potrebama i uključujte.

Uštedite i na potrošnji vode. Ne dozvolite da ona bespotrebno teče u litrima dok vi stojite pored. Vremenom, vidjećete da će svi vaši računi biti manji, a samim tim i vaši izdaci, pa ćete možda nešto moći i uštedjeti.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.