Koliko hrane možete da kupite za pet dolara širom svijeta

Portal buzzfeed.com je napravio istraživanje koliko hrane u različitim državama svijeta možete da kupite za 5 dolara. 

Koliko hrane možete da kupite za pet dolara širom svijeta

Uporedjivane su cijene banana, kafe, govedine, piva i drugih namirnica, a medju državama su Italija, Švedska, Etiopija, SAD,  Kina, Indija....

Tako, za pet dolara u Australiji možete da kupite 6,6 kilograma banana. Za iste pare u Francuskoj bi dobili 11 KG, a u Americi 18,7 kilograma banana.
Ako volite ovo južno voće, definitivno biste najbolje prošli u Etiopiji, gdje za pet dolara možete da kupite čak 55 kilograma banana.

Ljubitelji kafe, za pet dolara u Italiji mogu da kupe 1,1 kilogram kafe, u Americi 1,7 kilograma, a u Francuskoj 2,2 kilograma. Ipak, za pet dolara najviše kafe možete da se napijete u Indiji, gdje za ovaj iznos možete da kupite čak 3,3 kilograma kafe.

Za pet dolara nećete baš da se najedete u Mek Donaldsu, nezavisno u kojoj zemlji se nadjete. Tako, u Australiji ćete da pojedete jedan “Big Mek”, u SAD 1,15, u Japanu 1,5, a u Rusiji dva Big Meka.

Medjutim, Za te pare sigurno ćete ostati gladni u Švedskoj, zato što tamo ne možete da kupite ni jedan cijeli Big Mek, nego samo 0,65 % od njega.

Za pet dolara u Japanu možete da kupite 4,4 kilograma riže, u Americi 15,4 kilograma, a u Kini čak 26 kilograma ove namirnice. Medjutim, to nije najveća količina riže koju možete da dobijete za pet dolara, zato što  ćete u Avganistanu za te pare dobiti čak 31 kilogram.

Kada je u pitanju krompir, najskuplji je u Ujedinjenom Kraljevstvu, zato što za pet dolara možete da kupite 12 kilograma. Malo jeftinije je u Americi, gdje biste dobili 17 kilograma za taj novac.

U Etiopiji je priča potpuno drugačija, jer tamo za pet dolara možete da dobijete 68 kilograma krompira.

Sad nam samo preostaje da uporedimo cijene ovih namirnica u našoj zemlji sa cijenama u navedenim državama, pa da vidimo gdje smo mi u cijeloj toj priči.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.