Šta nam poručuje stil Kler Andervud?

Njen odabir garderobe stvara psihološki efekat da  “sve mora biti pod koncem” ne samo kada je u pitanju izgled, već je tako i u njenom životu.

Šta nam poručuje stil Kler Andervud?

Ne brinite ukoliko niste gledali novu sezonu serije “Kuća od karata” jer neću otkriti šta će se dešavati, kada je u pitanju borba za predsjedničku fotelju našeg omiljenog omraženog para Andervud.  Osim inteligencije, ambicije i proračunatosti lika koji tumači, pažnju vam je sigurno privukao  Klerin stil. Plijeni savršenim izgledom u svakoj sceni, a sigurno ste primijetili i da se “kolorit” njenih kombinacija uvijek kreće između crne I bijele . Odsustvo “topline” njenog lika jasno se očitava na njenom izgledu. Mnogi stilisti i kostimografi, koji su radili na vizuelnom prikazu njenog lika, kazali su da su se zaista potrudili da o njenom karakteru dovoljno govori spoljašnjost.  Tako je osmišljena frizura da bi kratko ošišanom kosom istakla “mušku” crtu njene ličnosti (pragmatičnost, disciplina, suzdržanost) dok asimetrične šiške to ublažavaju I dodaju ženstvenost, kazali su frizeri.

Njen odabir garderobe stvara psihološki efekat da  “sve mora biti pod koncem” ne samo kada je u pitanju izgled, već je tako i u njenom životu. U prvoj sezoni, Kler se pojavljuje noseći bijelu košulju i crnu suknju dubokog struka–minimalistički pristup koristeći neutralne boje, jednostavne krojeve i isticanje siluete nam sugerišu da ne želi da skreće pažnju svojom pojavom, već da obratimo pažnju na to šta  ona govori. Na kraju prve sezone reporterka Zoi Barns isprobava haljinu iz Klerinog ormara, koja joj inače ne stoji zbog različite visine i fizičke konstitucije. Zapravo nam šalje poruku da ne može biti u njenoj koži (tj. haljini) imati moć koju posjeduje Kler, što se Zoi očajnički trudila da dostigne. Kler ne pokazuje emocije, njen osmjeh izgleda lažno, a lice bezizražajno.

Ona je suzdržanija i zatvorenija od Frenka, nikada ne otkriva šta misli, za razliku od Frenka, koji nam se u svakoj epizodi direktno obraća… U epizodi kada odlazi kod svoje stare ljubavi, fotografa Adama Galoveja, oblači njegovu košulju i prvi put vidimo opuštenost njenog lika – dok se ubrzo predomišlja, oblači svoju crnu haljinu i odlazi natrag kod Frenka.

Doduše, u trećoj sezoni, glumica Robin Rajt se odlučila da angažuje svog ličnog stilistu, Kemala Harisa, koji je vizuelno “omekšao” njen lik, u odnosu na prethodne dvije sezone.

Našla sam podatak da su se i neki psihijatri u SAD-u bavili analizom Andervuda, pa su tako zaključili da Kler ima narcisoidni poremećaj ličnosti. Recimo, očekivala je od Galoveja da preuzme krivicu kada su fotografije procurele u javnost, pokazavši da nema grižu savjesti uništivši njegovu vezu sa vjerenicom – jer vjeruje da je svima bitna toliko da bi podnijeli žrtvu zbog nje. Vješta je manipulatorka, na primjer, kada je mediji pritiskaju da ispriča istinu o abortusu, ona laže o tome, govoreći da je u pitanju silovanje – još jednom dobivši poene od javnosti. Nedostaje joj empatije, ne može da se identifikuje sa osjećanjima drugih. Često je ljubomorna na druge i ima osjećaj da su drugi ljubomorni na nju (kada se Kler naljuti na svoju zaposlenu, Gilijan, jer je ljubomorna na njenu trudnoću ili kada Galovej kaže da voli svoju vjerenicu, tada mu se sveti njegovim javnim poniženjem).

Nijednom nismo vidjeli njene prijatelje u seriji – jer ih nema. Za ljudske relacije je zainteresovana samo dok služe njenim ciljevima. Poznajete takve osobe ?! Obratite pažnju  i na to kako izgledaju – neki detalji će se sami otkriti, kada neko npr. Kaže da voli crvenu boju – onda znate da je to boja  koju vole ljudi snažnog karaktera, ambicioznih, optimističnih… Previše nakita sugeriše da ste nesigurni, odjeća koja više otkriva nego što skriva pokazuje da osoba koja je nosi želi da bude moćna, itd.

Odijelo ne čini čovjeka, ali poruka koja se šalje bojama koje birate i stilom odijevanja, govori više od onoga što (ne) kažete i odaje okruženju naše pravo lice. Nije u pitanju želja da se prati moda, već i onda kada ne želite da posvećujete pažnju vašem izgledu – i to govori o vama i popunjava slagalicu vaše ličnosti. Zato, igrajte se Šerloka, izvucite garderobu iz vašeg ormara i pogledajte šta im je zajedničko – možda saznate nešto novo o sebi.

H.M.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.