Šta izaziva stres?

Šta izaziva stres?

Reč „stres“ danas se često upotrebljava kako bi se opisale najraznovrsnije tegobe savremenog življenja. Ova strana reč zvuči veoma naučno, poput nekakve dijagnoze, naročito kada govorimo o hroničnom stresu. Zato je dobro da istražimo značenja koja se kriju iza ovih reči.

Pojam stres označava stanje u organizmu koji je prisiljen da promeni način funkcionisanja kako bi mogao da se prilagodi velikim promenama u svojoj okolini.. Na primer ako labarotorijsku životinju ubacimo u hladnu vodu, njen organizam će pokrenuti čitav niz promena kako bi sprečio fatalan ishod.  Izvorno značenje reči stres je prošireno i ne odnosi se samo na organizam već i na svaku psihološku ili socijalnu situaciju koja ljude izbacuje iz ravnoteže. Naši stresovi povezani su sa socijalnim svetom, ljudima koji nas okružiju, načinom na koji komuniciramo sa drugima i odnose koje imamo sa njima.

Ključno pitanje glasi: šta je problem, stres ili ono što ga izaziva? Budući da reč stres liči na dijagnozu, čini se da je to problem kojeg treba smanjiti. I zato mnogi ljudi ne razmišljaju o razlozima zbog kojih se loše osećaju, već o tome kako da ta problematična osećanja promene. Primenjuju različite antistres terapije: od relaksacije i meditacije pa sve do uzimanja tableta za smirenje ili konzumiranja alkohola.

Ali, ako umesto o stresu razmišljamo o osećanjima, tada vidimo da se na primer, strahovi dele da smislimo način kako da sprečimo razvoj nekog negativnog scenarija. A ukoliko ne možemo da ga sprečimo, onda nam pomaže da se za tu eventualnost pripremimo.

I zato je mnogo bolje da kada mislimo o svojim reakcijama, razmišljamo precizno i da umesto sveobuhvatne etikete „stres“ govorimo o emocijama i događajima s kojima su one povezane. Najbolji antistres postupak jeste da znamo šta osećamo i zbog čega, a onda da se zapitamo da li smo situaciju ispravno razumeli, i kao da li je ona zaista toliko važna.

Emocionalna pismenost je najbolji način za upravljanje stresom.

Bojana Ostojić, licencirani Life Coach

Pitanja možete postaviti putem mail adrese bojanaostojic2002@yahoo.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kupku za opuštanje...

RECEPT
DANA

Zimski cvjetići

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.