Najljepša pogača

Najljepša pogača

Sastojci

  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 1 paketić svježeg kvasca
  • 1 kašičica meda
  • brašno po potrebi
  • so
  • 30 g maka
  • 30 g susama

Priprema

Razmrvljen kvasac staviti u toplu vodu u kojoj je razmućen med. Ostaviti ga na toplom mjestu da se aktivira.

U zdjeli razmutiti jaja pa im dodati i umješati mlijeko, ulje i nadošli kvasac. Posoliti i dodavati brašno koliko je potrebno da se dobije kompaktno tijesto.

Zdjelu s tijestom prekriti kuhinjskom krpom pa ga ostaviti na toplom mjestu da nadođe i duplo poveća svoju zapreminu.Potom tijesto iz zdjele istresti na brašnom posutu radnu ploču i ručno ga dobro premijesiti uz dodatak brašna po potrebi. Tijesto treba mjesiti tako dugo dok se ne prestane lijepiti za ruke.

Od tijesta nožem odsjeći manji komad pa ga najprije izgniječiti rukama. Zatim ga između dlanova stanjiti u oblik tankog rolata, koji treba složiti u spiralu i staviti na sredinu pouljenog okruglog kalupa. Zatim od tijesta odsjeći veći komad pa ga isjeći na 10 jednakih djelova. Svaki dio malo gniječenjem između dlanova još malo mijesiti pa ga urolati da bude debljine 0,5 cm i složiti oko spirale u kalupu, kako se vidi na slici.


Potom od tjesta odsjeći manji komad i isjeći ga takođe na 10 djelova. Svaki dio gnječenjem između dlanova još malo mijesiti pa ga formirati u obliku kapi, uvaljati u mak i staviti u središnji slobodan prostor tankih rolnica u kalupu.

Na kraju, od tijesta odsjeći najmanji komad i isjeći ga, takođe na 10 djelova. Svaki dio gnječenjem između dlanova još malo mjesiti pa ih formirati u obliku kuglica, uvaljati u susam i staviti u prazan prostor između tankih rolnica, uz obod kalupa.

Peći u rerni zagrijanoj na 200C oko 40 minuta.

 

Izvor: Kuhinja i ideje

 

U zdjeli razmutiti jaja pa im dodati i umješati mlijeko, ulje i nadošli kvasac. Posoliti i dodavati brašno koliko je potrebno da se dobije kompaktno tjesto. Zdjelu s tjestom prekriti kuhinjskom krpom pa ga ostaviti na toplom mjestu da nadođe i duplo poveća svoju zapreminu.
Potom tjesto iz zdjele istresti na brašnom posutu radnu ploču i ručno ga dobro premjesiti uz dodatak brašna po potrebi. Tjesto treba mjesiti tako dugo dok se ne prestane lijepiti za ruke.
Od tjesta nožem odsjeći manji komad pa ga najprije izgnječiti rukama. Zatim ga između dlanova stanjiti u oblik tankog rolata, koji treba složiti u spiralu i staviti na sredinu pouljenog okruglog kalupa.
Zatim od tjesta odsjeći veći komad pa ga isjeći na 10 jednakih dijelova. Svaki dio malo gnječenjem između dlanova još malo mjesiti pa ga urolati da bude debljine o,5 cm i složiti oko spirale u kalupu, kako se vidi na slici.
Potom od tjesta odsjeći manji komad i isjeći ga također na 10 dijelova. Svaki dio gnječenjem između dlanova još malo mjesiti pa ga formirati u obliku kapi, uvaljati u mak i staviti u središnji slobodan prostor tankih rolnica u kalupu.
Na kraju, od tjesta odsjeći najmanji komad i isjeći ga, također, na 10 dijelova. Svaki dio gnječenjem između dlanova još malo mjesiti pa ih formirati u obliku kuglica, uvaljati u susam i staviti u prazan prostor između tankih rolnica, uz obod kalupa.
Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C oko 40 minuta. - See more at: http://kuhinja-i-ideje.blogspot.com/2014/10/najljepsa-pogaca-recept.html#sthash.ZEuoPKb6.dpuf

Slični recepti

Tagovi :

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.