Domaći hljeb

Domaći hljeb

Sastojci

  • 1 kg mekog brašna
  • 40 grama kvasca
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašićica soli
  • 200 ml pavlake
  • 450 ml mlakog mlijeka
  • 3 kašičice ulja

Priprema

U zdjelu staviti najprije brašno. U sredini brašna napraviti udubljenje u koje staviti razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati kašičicu šećera, a ostatak šećera i so posuti okolo po brašnu. U kvasac sipati 1 dl mlakog mlijeka i malo promiješati da kvasac naraste. Kad je kvasac narastao, dodati pavlaku, zamijesiti, te uz dalje miješanje (mikserom-spiralnim nastavcima ili ručno) dodavati preostalo mlijeko. Pred kraj dodati ulja i dobro zamijesiti da smjesa bude kompaktna.

Ostaviti tijesto tridesetak minuta na toplom da se udvostruči, a zatim premijesiti i odrezati na dva dijela. Od svakog dijela napraviti veknu hljeba. Vekne staviti odmah u namašćen pleh, pokriti krpom i ćebetom, pa pustiti da naraste za vrijeme dok se grije rerna. Otkriti hljeb i prije samog pečenja poprskati ga hladnom vodom da bolje naraste i napravi ljepšu koru. Po želji na veknama napraviti dva-tri reza.

Hljeb peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni, oko 45-50 minuta (zavisno od pećnice). Pečeni hljeb, dok se hladi, poželjno je da bude pokriven barem krpom (može i ćebencetom), dovoljno je samo tek pečene vekne odvojiti jednu od druge, pa vratiti u pleh te pokriti dok se ohlade.


Prijatno!

Slični recepti

Tagovi :

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.