Možete li stvarno ubrzati rast svoje kose?

Možete li stvarno ubrzati rast svoje kose?

Možete li stvarno ubrzati rast svoje kose? Odgovor je, ne. Brzina rasta kose jednostavno zavisi od gena. Ali,  zbog različitih faktora naša kosa ne raste svojom maksimalnom brzinom. Ako regulišemo stvari koje usporavaju rast kose, kosa će rasti brže. Koji to faktori usporavaju rast naše kose? 

  1. Ishrana. Ishrana je vrlo važan faktor za svaki proces rasta i treba da je izbalansirana, puna vitamina i minerala potrebnih za zdravlje vaše kose. Najbolji proizvodi za rast kose su masnije vrste ribe,  orašasto voće, povrće i voće, te mliječni proizvodi.  Ukoliko vam je teško da ispratite balansiranu ishranu, probajte sa tabletama vitamina za žene. Takvi kompleksi vitamina i minerala sadrže i sve vitamine i minerale koji su važni za zdravlje kose, noktiju i zuba.
  2. Pogrešna njega kose. Veoma je važno da znate kakvog je tipa vaše tjeme i kosa, kako biste joj pružili pravilnu njegu.
  3. Koristite organske šampone. Ovi šamponi ozbiljno će ubrzati rast kose, kao što će vam dati i zdravo tjeme, a naravno da zdravo tjeme daje zdravu kosu.
  4. Perite kosu čistom vodom. Ukoliko ne pijete vodu iz česme, prokuvajte je i prije pranja kose, jer ako nije zdrava za vaš organizam, nije ni za vašu kosu. Hemikalije iz vode iz česme mogu da iritiraju tjeme.
  5. Ne “promrzavajte” kosu i tjeme zimi. Obavezno nosite kapu.

Kako još možete da pomognete svojoj kosi da brže raste?

Probajte ove provjerene savjete.

Maska od crnog luka.
Jednu glavicu luka sameljite, pa tu masu nanesite na korijen, stavite kapu za tuširanje, pa preko nje neku toplu kapu ili peškir. Ostavite sat vremena da djeluje, a zatim kosu operite na uobičajen način. Ovaj tretman ponavljajte svake nedjelje naredna 2-3 mjeseca.

Maska od senfa.
Nanesite senf na korijen kose, pa stavite kapu za tuširanje, a preko nje toplu kapu ili peškir.  Sačekajte 30 minuta, a onda operite kosu šamponom. Takodje, tretman radite jednom nedjeljno, 2-3 mjeseca.

Maska za rast kose.
Pomiješajte jedno žumance, 1 kafenu kašiku čičkovog ulja, 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja i 1 kafenu kašiku soka od aloe. Ovu smjesu nanesite na korijen kose, stavite kapu za tuširanje i preko nje toplu kapu ili peškir. Držite sat vremena, pa operite šamponom. Ponavljajte jednom nedjeljno, 2-3 mjeseca.

Maska od mljevene paprike.
Smiksajte 1 supenu kašiku mljevene paprike, 1 supenu kašiku  toplog ricinusovog ulja i 1 supenu kašiku regeneratora za kosu. Smjesu nanesite na korijen kose, stavite kapu za tuširanje, pa preko nje toplu kapu ili peškir. Ostavite sat, dva, pa kosu operite šamponom. Ponavljajte jednom nedjeljno, 2 do 3 mjeseca.

Još po neki savjet:  
Na korijen kose možete da nanosite i tečni vitamin E, koji može da se kupi u apotekama. Kosu je bolje šišati vrućim makazama, jer ova tehnologija spriječava pucanje vrhova. Nakon pranja kose šamponom kosu ispirajte sa esencijom koprive.

Ljudi kažu da ako vam je frizer “lake ruke” i kosa će brže rasti poslije njegovog/njenog rada. Imajte u vidu da je prosječna brzina rasta kose 1 cm mjesečno, što znaći da za godinu dana kosa obično naraste 10-12 cm.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.