10 najčešćih mitova o kosi

10 najčešćih mitova o kosi

Proučili smo 10 mitova o njezi kose, od toga da ćete se prehladiti ako izađete iz stana s mokrom kosom do uticaja školjki (pa i piva) na ljepšu kosu. Uvjerite se u to šta je zaista istina.

Mit: Kosu treba prati svaki dan

Laž! “Svakodnevno pranje kose će isprati prirodna ulja i proteine, zbog čega će ona biti beživotna”, izjavio je hair stylist i vlasnik brenda Rahua, Fabian Lliguin. “Kako biste to spriječili, koristićete sve više preparata uzrokujući ciklus pretjeranog korišćenja proizvoda. Najbolje da se opere dva puta nedjeljno. “(Ili kada primijetite da je prljava!)

Mit: Od stresa ćete dobiti sijede

Možda! Ovo je oduvijek bio jedan od mitova bez čvrstih dokaza ali sve smo bliže tome da ga razumijemo. Istraživači sa medicinskog fakulteta u Njujorku i Baylor koledža za medicinu, objavili su istraživanje koje dokazuje da hormoni stresa mogu doprinijeti sijedim vlasima. Ipak, studija je sprovedena na miševima, a postoje i mnogi drugi faktori koji mogu da utiču, poput gena i bolesti.

Mit: Ako počupate jednu sijedu, porašće dvije

Laž! “Iz jedne folikule može narasti samo jedna dlaka, bez obzira na boju”, objasnio je Lliguin. Zapravo, čupanje baš i nije dobro ideja (sjetite se samo previše počupanih obrva). “Od previše čupanja, imaćete ćelave tačke na glavi”, upozorio je Lliguin.

Mit: Kosa će vam opadati ako je stalno vezana u rep

Istina! Lijepe pletenice i uredan rep su opcija za koju se sve češće odlučuju trendseterke ali ako ih nosite prečesto, štete vašoj kosi. Američka dermatološka akademija savjetuje: “Nemojte kontinuirano da nosite pletenice, repove i ekstenzije jer vuku kosu koja se zbog napetosti lomi. Ako su tenzije stalne, može doći do trajnog gubitka kose.”

Mit: Ukoliko izađete s mokrom kosom, prehladićete se

Laž! Iako vas je mama upozoravala, ovog puta nije bila u pravu. Prehlade i druge bolesti su uzrokovane virusima i bakterijama, pa se od mokre kose nećete razboljeti (osim ako neko kine na vas baš u tom trenutku).

Mit: Hladna voda zatvara kutikule kose i čini je sjajnijom

Laž! Hladna voda možda je osvježavajuća ali ne pomaže oštećenim vlasima jer temperatura ne može da utiče na ispucale vrhove. U ovom slučaju će pomoći regenerator koji „zaglađuje“ svaku vlas.

Mit: Češljem kroz kosu treba proći 100 puta

Laž! Žao nam je, Zlatokosa, ali češljanje kose treba svesti na minimum. Ne savjetujemo vam da na posao dođete raščupani ali ako ćete svakodnevno četkom kroz kosu prolaziti 100 puta, ispucali i oštećeni vrhovi su vam zagarantovani.

Mit: Ne smijete da farbate kosu ako ste trudni

Laž! Ovo je jedan od mitova koji uzrokuju dosta panike, ali ne brinite – ako ste trudni, ne treba se odreći pramenova. Specijalistkinja reproduktivne medicine, Cynthia Gyamfi Bannerman, tvrdi da možete da farbate kosu čak i kad ste u drugom stanju. “Ipak, trebalo bi izbjegavati starije boje koje su bazirane na formaldehidima. Razdoblje organogeneze (početna formacija svih djetetovih organa) uglavnom se završava oko 10 nedelje trudnoće, zbog čega neki preporučuju da pričekate da se završi prvo tromjesečje. Ipak, tu se apsorbira vrlo malo majčine krvi”, dodala je.

Mit: Ako jedete školjke, kosa će vam brže rasti

Istina (uz upozorenje)! Osim što su poznate kao odličan afrodizijak, trebalo bi da pomognu i vašoj kosi. Iako nismo sigurni u prvu tvrdnju, dijetetičarka Keri Gans nam je objasnila drugu. „Školjke su bogate cinkom i proteinima, supstancama koje se smatraju potrebnima za zdravu kosu. Ali ipak, one nisu dovoljne. Školjke uključene u normalnu ishranu sigurno pomažu rastu kose, ali ne možete se oslanjati na samo jednu namirnicu”, izjavila je Gans. Ako ste zainteresovani, sočiva i orasi (bogati biotinima) kao i losos (bogat omega-3 masnim kiselinama) su takođe neke od odličnih namirnica za zdravu kosu.

Mit: Pivo će osnažiti kosu

Laž! Glavna pretpostavka je da kvasac i protein od slada i hmelja pomažu u jačanju kose ako pivo koristite umjesto regeneratora. Ipak, alkohol će više oštetiti vašu kosu nego što će je proteini nahraniti. A i ko bi želio da miriše na pivo?

 

elle.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.