Šta morate da znate prije nego kupite kremu ili losion za sunčanje

Šta morate da znate prije nego kupite kremu ili losion za sunčanje

Sada je ono doba godine kada sve više vremena provodimo na otvorenom. Ugodne temperature i dugi dani direktne sunčeve svjetlosti veoma su primamljivi te zbog njih sve manje vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Ipak, iako je veoma lijepo “upiti” svu tu prirodu i lijepo vrijeme, izlaganje suncu prilično je velik rizik.

Dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti može uticati na preuranjeno stvaranje bora i nastanak i razvoj raka kože. Najbolji način zaštite jeste korištenje krema i losiona sa zaštitnim faktorom. Međutim, ironija u ovome je što korištenjem krema i losiona sa zaštitnim faktorom nehotično koristimo i potencijalno štetne sastojke.

Ukoliko želite da se zaštitite od sunca i štetnih hemikalija, potrebno je da uzmete u obzir sledećih pet kritičnih stvari prilikom kupovine kreme ili losiona za sunčanje.

Koristite kremu na bazi minerala

Pobrinite se da koristite mineralnu kremu ili losion za sunčanje, a ne njenu hemijsku varijantu. Ključni mineralni sastojak koji trebate vidjeti na listi sastojaka je cink oksid ili titanijum dioksid. To su prirodni sastojci koji pružaju najbolju zaštitu, a koji ne utiču na rad hormona (što nije slučaj sa hemijskim varijantama). Najčešći sastojak u popularnim kremama i losionima za sunčanje, a koji trebate izbjegavati, je oksibenzon. Drugi potencijalno štetni aditivi su oktisalat, oktokrilen, homosalat i oktinoksat.

 

Koristite šminku sa zaštitnim faktorom

Ukoliko ne provodite mnogo vremena napolju, ali ste i dalje izloženi suncu u isprekidanim intervalima tokom dana, korištenje hidratantne kreme, pudera i balzama za usne sa zaštitnim faktorom odlična je alternativa kremama i losionima za sunčanje. Takođe, ovi proizvodi bi trebali biti na bazi minerala. Ipak, budite oprezni, jer određeni brendovi, iako tvrde da su njihovi proizvodi na bazi minerala, ipak koriste bizmut oksihlorid. Iako bizmut zaista jeste prirodni mineral, bizmut oksihlorid nije. Ustvari, on je derivat metala koji se obično dobija kao nusproizvod prilikom topljenja olova i bakra. Bizmut oksihlorid može izazvati iritacije, a najčešće svrab i osip.

Koristite hidratantne kreme i balzame za usne sa zaštitnim faktorom

Najbolje bi bilo da to bude prirodna kozmetika sa zaštitnim faktorom. Naravno, ukoliko ti proizvodi sadrže parabene, polietilen i vještačke mirise, zaobilazite ih u širokom luku. Generalno, svi kozmetički proizvodi koji sadrže pomenute sastojke mogu biti više štetni nego korisni.

 

Zaštitni faktor 50+ ?

Mnogi kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca imaju zaštiti faktor 50 pa i više. Zdrav razum govori da što je viši zaštitni faktori to je i bolja zaštita od sunca. Ipak, to je samo marketinški trik kojem je cilj da vam privuče pažnju. Sve što ima zaštitni faktor preko 50 jednako je zaštitnom faktoru 50 te postoji veoma mala (ako uopšte ikakva) razlika između zaštitnog faktora 50 i zaštitnog faktora 100. I, sve i da koristite kremu ili neki drugi kozmetički proizvod sa zaštitnim faktorom 50 ili 100 to ne znači da ga trebate nanositi samo jednom dnevno.

 

Izbjegavajte losione u spreju

Čak i najbolji proizvodi za zaštitu od sunca imaju namjenu da se nanose lokalno, a ne da se gutaju. Dakle, izbjegavajte korištenje losiona u spreju, jer ćete ih prilikom njihovog nanošenja sigurno udahnuti. Osim toga, postoji i veoma velika šansa da vam losion u spreju neće ponuditi neophodnu zaštitu od sunca, jer on ne prekriva kožu u potpunosti i vjerovatno neće doći do svih dijelova tijela koje trebate zaštititi.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.