Preporuka za čitanje: Moja genijalna prijateljica -Elena Ferante

Piše: Sandra Jojić

Već dugo sam u potrazi za nekom "ženskom" knjigom, koja će me prodrmati, vratiti u tinejdžerske i dane detinjstva. Onda po preporuci, opet Alis Marić, počnem da čitam "Moju genijalnu prijateljicu" (L'amica geniale) od Elene Ferrante i ostanem začudjena tako dobrom analizom ženskog prijateljstva u toku celog života. I prepoznam se, i razmišljam o tome da se u ovoj knjizi svaka žena može prepoznati. Jer svaka od nas imala je, ili još uvek ima, prijateljicu sa kojom je prošla sve faze odnosa ženskog prijateljstva od obožavanja, imitiranja, rivalstva, zavisti i ljubomore pa sve do ljubavi i straha od gubitka...

Preporuka za čitanje: Moja genijalna prijateljica -Elena Ferante

Inače, ovo je prva u nizu od četiri knjige koje nazivaju i NAPULJSKI KVARTET, predivna saga o odrastanju i prijateljstvu dve žene koje prolaze zajedno kroz sva životna doba tokom šezdesetak godina   druženja. I po svoj prilici su autobiografske. Mnogi ovu sagu porede sa Knausgorovom "Mojom borbom", samo na ženski način. Da bi to sa sigurnošću mogli tvrditi morali bi napraviti ozbiljnu analizu poredjenja ova dva izuzetna dela. 

U Srbiji je od nedavno izašao drugi deo Moje genijane prijateljice, pod nazivom -"Pričao novom imenu", ostaju još neobjavljene -Oni koji odlaze i oni koji ostaju: Moja genijalna prijateljica 3, i Priče o izgubljenom detetu: Moja genijalna prijateljica 4.

Roman započinje Lilinim nestankom i odlukom Elene da započne priču o Lilinom i njenom životu i druženju od najranijeg detinjstva. I tako kreće priča u kojoj ćete se naći u siromašnom Napulju 50 tih godina. Kroz odnos ove dve devojčice saznajemo kako prijateljstvo raste i kako se gradi, kako ima uspone i padove i kako se mnoge stvari i veštine nauče kroz neke situacije kroz koje zjednički prolazite...Jedna od njih je kako Elena kaže-"Ali tom prilikom naučih veštinu u kojoj sam kasnije postala odlična. Da suzdržim očajanje, da ga zadržim na ivici očiju što se cakle..."  ili "Činjenice koje su iz toga pristekle ubedile su nas da svaku stvar treba uraditi namerno, s predumišljajem, tako da se zna šta se može očekivati..."


Evo šta o knjizi kaže Alis Marić sa portala www.citajknjigu.com

"Zarazno dobru napuljsku sagu u prvom licu priča nam zrela Elena. Ovo je analiza jednog prijateljstva u kojem se svi pomalo prepoznajemo.

Moć prijateljstva je opisana na vrlo karizmatičan način. U tome je čarolija ove sage. Svakog dira u srce. I mene je.

Tko je Elena Ferrante?

Nemamo pojma. Ono što je o ovoj književnici poznato je jako, jako malo. Znamo da je Talijanka koja je rođena 1943. i da piše pod pseudonimom. Prvi je roman objavila 1992. godine, no javnost nikada nije saznala tko se skriva iza ovog imena. Napisala je desetak romana, a najpoznatiji su „Dani zaborava“(I giorni dell’abbandono). “Napuljski romani” su tetralogija o dvijema prijateljicama iz Napulja koje nastoje izgraditi svoje živote u brutalnoj napuljskoj sredini. Tetralogiju čine romani „Moja izvrsna prijateljica“, “ Priča o novom imenu“, „Oni koji odlaze i oni koji ostaju“ i „Priča o izgubljenom djetetu“ – taj posljednji je nominiran za uglednu talijansku književnu nagradu Strega..

Dva su njezina romana ekranizirana.“Uznemirujuća ljubav“ (L’amore molesto), ali je ime filma „Nasty Love„ i „Dani zaborava“ kojem nisu promijenili ime.

„Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće… Osim toga, zar promocija ne košta? Bit ću autor koji će najmanje koštati vašu izdavačku kuću. Poštedjet ću vas čak i svoje prisutnosti“ rekla je Ferrante o svojoj tajnovitosti.

Ipak, opasno se spekulira da je to talijanska prevoditeljica Anita Raja, kći židovske Poljakinje i Talijana iz Napulja, rođena u Napulju 1953. Novinara koji je „razotkrio“ identitet žene koja je željela pisati, pričati priče i imati mir sada optužuju da će, bude li Elena odustala od pisanje, to biti njegova krivnja. A to će tom Claudiu Gattiju teško oprostiti milijuni oduševljenih čitatelja."

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama, inače je u Srbiji izdata od strane izdavačke kuće BOOKA, čije knjige su u većini, na mom spisku -"Ovo moram pročitati".

Pročitajte više na: Mothe.Woman.Queen

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.