Saznajte kako "stil" spavanja utiče na vaše zdravlje

Zanimljivo je da svako ima svoj ”stil spavanja” od kojeg se jako teško odviknuti (što znaju oni koji su to probali). Zašto baš spavate na boku, leđima ili zagrljeni s jastukom, to je pitanje za dublju analizu, ali činjenica je da svaka poza ima svojih loših i dobrih strana.

Saznajte kako "stil" spavanja utiče na vaše zdravlje

Činjenica je da je zbog kičme najzdravije spavati na leđima. Ako uzmete u obzir da spavate bar šest sati dnevno (što je četvrtina cijelog dana), onda je jako važno da u ovim satima ne narušavate svoje zdravlje.

Prepoznajte svoj ”stil” spavanja i provjerite kako to utiče na vaše zdravlje.

Spavanje na stomaku

Ovo može poboljšati probavu, ali preporučuje se samo ako ste razvili tehniku disanja kroz jastuk. Inače, spavanje na desnoj ili lijevoj strani lica učiniće tu stranu opuštenijom, bore će se pojaviti prije vremena, a vrat će trpiti veliki pritisak tokom noći. Samo zamislite da cijeli dan držite glavu okrenutu za 90 stepeni. Takođe, ovakav položaj glave može izazvati bolove u leđima, jer lumbalni dio kičme nema oslonac. Međutim, ako hrčete, a niste još osjetili hronične bolove u leđima i vratu, isprobajte ovu pozu, samo odaberite jako tanak jastuk.

Fetus položaj

Ovaj položaj je omiljen kod 60 posto ljudi, no mana ove poze je ta što u sklupčanom položaju sa skupljenim koljenima i bradom na dolje dosta toga nezdravog radite kičmi i vratnom dijelu. Što ste više sklupčani, više smanjujete duboko disanje, tj. ono je ograničeno. Međutim, smatra se da je spavanje u fetus položaju dobro za ljude koji imaju problem s hrkanjem i za trudnice. Neki psiholozi kažu da su osobe koje spavaju u položaju fetusa stidljivije i osjećajnije.

Spavanje na boku s rukama uz tijelo

Ovaj položaj tijela tokom spavanja pruža najbolji oslonac kičmi, držeći ju u pravilnom i prirodnom položaju. Na ovaj način smanjuje se bol u leđima i manje su šanse da se na kratko prekine disanje (apneja). Mana ove poze je ta što doprinosi bržem starenju kože, loše utiče i na pojavu bora i držanje grudi.

Spavanje na boku s rukama sa strane

Kao i u slučaju prethodne poze, ovakav ”stil” spavanja dobar je za kičmu i jednako na tijelo djeluje sila gravitacije. Međutim, ovakvo spavanje na boku može izazvati bolove u rukama i ramenima, a položaj u kojem su ruke još i raširene dodatno povećava pritisak na ramena. Ko ovako spava, vjerojatno je sumnjičav i životu prilazi sasvim racionalno.

Desni ili lijevi bok

Strana na kojoj spavate takođe ima veliki uticaj na organizam i zdravlje. Ako spavate na desnoj, velike su šanse da se borite sa žgaravicom, dok spavači na lijevoj strani pritiskaju jetru, pluća i trbuh, ali i umanjuju šanse da ih muči želudačna kiselina (nema boli pri gutanju, povraćanja, žgaravice). Međutim, spavanje na lijevom boku doktori preporučuju ženama u drugom stanju, jer ovaj položaj podstiče bolju cirkulaciju fetusa.

Položaj vojnika

Smatra se da je spavanje na leđima sa rukama pored tijela najbolji položaj tijela za zdravlje kičme i vrata, pod uslovom da ne stavljate previše jastuka. Međutim, mana ove poze su pojave hrkanja i apneje (privremeni prestanak disanja).

Morska zvijezda

Spavanje na leđima sa raširenim rukama, bilo da su ruke iznad jastuka ili ne, odlično je za kičmu i ne doprinosi brzom starenju kože i stvaranju bora. Međutim, položaj ”morske zvijezde” takođe podstiče hrkanje i izaziva problem sa vraćanjem želudačne kiseline. A ako su ruke iznad jastuka, stvarate pritisak ramenima koji može dovesti do bolova.

U zagrljaju sa jastukom

Bez obzira u kojem položaju spavate, sigurno je da ćete jutro dočekati odmorniji i sa manje bolova ukoliko noć provedete u zagrljaju sa jastukom.

 

dnevno.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.