Ajvar

Ajvar

Sastojci

  • 5 kg paprika
  • 1 kg padližana
  • 0,5 lit. ulja
  • po potrebi soli
  • po želji feferona ili malih ljutih paprika
  • 1 kašika esencije
  • bijelog luka po želji

Priprema

1.Paprike obrisati mokrom krpom pa suvom. Ne perite pod mlazom vode jer udje voda u njih pa se teže peku.

2. Paprike ispeći na papiru za pečenje, jer je lakše nego na alu.foliji. Bitno je da budu pečene sa svih strana jer se lakše ogule. Pečene paprike stavljati u najlon kesu i dobro zatvoriti da se potpare jer se lakše ogule. Guliti kad budu mlake, a gule se dobro i ako prenoće.

3. Paprike guliti i pripremiti zdjelu s vodom da u nju umačete ruku da bi se riješili košpica i kožice. I treba vam cjediljka da se u njoj paprike cijede preko noći.

4. Patlidžane oguliti, prepoloviti i ispeći. Probati viljuškom da li su pečeni. Kad budu mekani, gotovo je. Ja sve ovo pečem na 250 stepeni, bez ikakvog smanjivanja temperature.

5. Sve ovo zajedno samljeti. Možete samljeti i dva puta, jer će se tako bolje izjednačiti, a i bude bolje za ukuvavati.

6. U šerpu staviti malo ulja i svu ovu masu. I miješati i miješati.

7. Dodavati ulje kad se masa počne zgušnjavati, i povremeno so. So se dodaje svako malo i isto tako svako malo izvadite na tanjirić, sačekate da se ohladi i probate je li dovoljno slano. Paziti da se ne presoli, jer nema povratka. Pred kraj dodati esenciju. Miješati još malo da miris esencije ispari. U suštini, ukuvavanje traje oko 3 sata, dok ne ostaje trag od kašike. Ovo sve na tihoj vatri, nipošto ne smije da zagori.

8. Sipati u ugrijane tegle (tegle naparite nad šerpom) i sipati velikom servirnom kašikom. Ovamo malo ugrijati rernu i isključiti i staviti tegle unutra. Tu nek prenoće, a onda ujutro svaku teglu zaliti sa malo ulja. i eto to je to.

9. Ko hoće da bude ljut, dodati 1-2 male feferonke, naravno izvaditi košpice. To dodati negdje na pola ovog miješanja.

Prijatno!

Izvor: coolinarika.com (recept korisnice pod imenom "neumorna")

Slični recepti

Tagovi :

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.