I slomljeno srce ima faze

I slomljeno srce ima faze

Uopšte nije važno da li se desilo u srednjoj školi ili nekim zrelim godinama, svi bar jednom prođu kroz bolan prekid. Ako kažemo "prođu", onda tako i mislimo, jer ako se sad osjećate kao da vam se svijet srušio, kao da niko drugi na planeti ne postoji, do ON, niti da ćete bez NJEGA moći ikada biti srećni, sve će to proći i vi ćete se vratiti u život hrabriji, možda malo oprezniji i svakako bogatiji za iskustvo.  Nećete vjerovati, ali u uspješnom prevazilaženju tog bolnog perioda postoji nekoliko faza (kažu stručnjaci).

Prva faza – shvatanje

Primjetili ste vi vjerovatno u zadnje vrijeme, da nešto ne štima baš kako bi trebalo. Napetiji ste, razdražljiviji, jednostavno, kraj se da naslutiti. Konačno jedno shvata da to i nije to i da dalje ne ide. E, sada i jeste najvažnije shvatiti da nije funkcionisalo i da nikoga i ništa u ovoj situaciji ne treba idealizovati.

Druga faza – prihvatanje situacije

Dobro, nebitno je da li ste se posvađali kao nikad do sad ili ste se sporazumno dogovorili, vi osjećate da ga nikad više ne želite vidjeti. I onda, shvatite da ga stvarno više ne možete nazvati niti pozvati na kafu ili čašicu razgovora. I tada nastaje panika. Šta ako vam bude nedostajao, a šta ( sto je u tom trenutku za vas sigurno gore) ako vi njemu ne budete uopšte nedostajali? Ma, da li ste uopšte trebali da prekinete? Naravno da jeste, jer veza nije funkcionisala. Ne zovite ga, jer ste ( nije važno ko od vas dvoje), prekinuli s razlogom. To što vam nedostaje je normalna pojava, ali to ne znači da ponovo trebate poletjeti jedno drugom u zagrljaj, ako stvarno ne funkcionišete zajedno. U ovoj, drugoj fazi je najvažnije shvatiti kako veza stvarno nije funkcionisala i bez idealizovanja, molim. Stalno sebe podsjećajte kako ne treba da ga zovete.  A, ako vam ne ide tako, onda se pokušajte prisjetiti nekih situacija i prizora u kojima ste se loše osjećali i trenutaka kad niste bili srećni ili ste bili povrijeđeni i to će vam sigurno odagnati želju za pozivom.

Treća faza – tugovanje

Jednom kada shvatite da će vaš život biti drugačiji proći ćete kroz fazu tugovanja. O da, plakaćete na zajedničke pjesme, plakaćete kada osjetite da jastuk još uvijek miriše na njega i stalno ćete analizirati vezu. Možda će vam se u jednom trenutku učiniti kako je vaš život gotov, ali morate da znate da vrijeme liječi sve rane i vaše slomljeno srce će se s vremenom zaliječiti. Ova faza jeste najgora, ali nemojte sputavati tugu, jer ako je budete sputavali kasnije ćete se osjećati samo lošije.

Četvrta faza – ljutnja

„Idiot! A čuvala sam ga kao kap vode na dlanu“. Ovo je najkritičnija faza. U njoj ćete praviti popis najiritantnijih stvari koje je radio, a koje ste možda smatrali i slatkima. U ovoj fazi umjesto da ležite u krevetu i gledate stare filmove trebali biste započeti veću brigu o sebi. Otiđite kod frizera, u kupovinu i uredite se. Kada budete dobro izgledali i osjećaćete se bolje. U ovoj fazi bi već trebalo da kažete: „Ako me ne želi to je njegov gubitak, a ne moj“. Pronađite nove hobije, posvetite se poslu, bavite se sportom i družite s prijateljima što više. Nema smisla da se sažalijevate, kada napolju cijeli svijet čeka na vas i novi ljudi i zanimljiva iskustva koja ćete doživjeti.

Peta faza – otvaranje

S vremenom ćete početi da shvatate kako vaš bivši nije jedini. Postoji mnogo drugih zanimljivih osoba. Poenta je, da kada se otvorite ponovo i drugi će da se otvore prema vama i da požele da vas bolje upoznaju. Čak i ako niste spremni započeti vezu izađite  i počnite se ponovo zabavljati. Bivšeg ćete brže zaboraviti što se više budete kretali u društvu drugih ljudi.

Šesta faza – sloboda

O bivšem već danima niste razmišljali, kad bum. Vidite ga na ulici s novom djevojkom. I odjednom iznenađenje. Potpuno vam je svejedno. Čak vam se ni lice nije zarumenilo. Dok se pozdravljate čini vam se kao da je vašem bivšem neugodnije nego vama. Ali važno je da kada susret prođe nastavite držati glavu uspravno i ne razmišljate duže od 10 minuta o njemu (Je li dobio na težini i sl. stvari). Nasmiješite se jer ste napokon slobodni.

Iako su neke faze duže od drugih, proći ćete sigurno kroz njih bez obzira činilo vam se i da ste zaglavili u nekoj. Ako je neko slomio vaše srce ili ste imali težak prekid to ne znači da ne postoji negdje neka druga osoba koja čeka na vas.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.