Šta su istine, a šta mitovi o njezi kose?

Šta se desi kad iščupate sijedu, da li šišanje stvarno može da ubrza rast kose? Evo odgovora na ove i još neke nedoumice u vezi sa kosom.

Šta su istine, a šta mitovi o njezi kose?

Dobra vijest? Ako ne možete da se oduprete porivu da iščupate tu jednu sijedu koja vam "mahne" svaki put kad se pogledate u ogledalu, samo naprijed. Neće iznići dvije umjesto nje. Loša vijest? Stvarno možete osijediti od velike brige...

Evo najčešćih mitova i poneke istine o kosi.

Šišanje "na nulu" u najranijem detinjstvu spriječiće ćelavost u odraslom dobu - MIT!

Pustite djecu na miru, ćelavost je ionako u najvećem broju slučajeva nasledna, a zdrav razum će vam ionako reći da šta god radili "na površini" neće uticati na folikule dlake.

Šišanje u skladu s mjesečevim mijenama ubrzaće rast kose - MIT!

Ovo vjerovanje naročito je rašireno u Brazilu, a ide otprilike ovako: ako se šišate između punog i mladog Mjeseca, kosa će brže rasti. Naravno, nema naučnog dokaza za tako nešto, ali kosa će vam biti ljepša i zdravija ako se redovno šišate, to je činjenica. Jedino što mjesečeve mijene nemaju ništa s tim...

Kosa zimi sporije raste - ISTINA!

Jedna od stvari koje utiču na rast kose je hladnoća. Pošto je cirkulacija bolja kad je napolju toplije, kosa brže raste tokom proljeća i ljeta. Kad zahladni, cirkulacija je sporija, pa je i rast kose sporiji.

Konjski rep može da izazove opadanje kose - ISTINA!

Primamljivo je skupiti kosu u visok rep, to je elegantna frizura i zgodna "prva pomoć" kad žurite, ali ako je ova frizura vaš svakodnevni izbor, i ako rep jako zategnete, to može oštetiti folikule i izazvati opadanje kose. Ako vam se više dopada kako vam stoji skupljena kosa, povremeno birajte "opuštenije" frizure, tako da vam je kosa nonšalantno pokupljena, umjesto da je strogo i jako zategnete u rep ili punđu.

Suviše često pranje izazvaće opadanje kose - MIT!

Slobodno perite kosu onoliko često koliko smatrate da je potrebno, od čistoće još niko nije umro. A ni oćelavio kad smo već kod toga.

Brige izazivaju sijede - ISTINA!

Adrenalin, hormon stresa, može negativno da utiče na proizvodnju melanina. A pošto melanin kosi daje boju, manjak melanina dovešće do prvih sijedih.

Ako iščupate sijedu, dvije nove će izrasti na njenom mjestu - MIT!

Ovo nije istina, pošto iz jednog folikula raste jedna dlaka, i to se neće promijeniti ni ako je iščupate. Ali, ako stalno čupate sijede, na kraju ćete oštetiti korijen i može doći do prorijeđivanja kose.

Ne bi trebalo da se farbate kad imate menstruaciju - MIT!

Hormonske promjene se tokom ciklusa dešavaju, ali ni na koji način ne utiču na to da li će se boja "primiti". Farbajte se kad vam je zgodno i kad je vrijeme da se farbate, bez brige.

 

mondo.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.