Vrijeme je za čišćenje veš mašine

Čak 25 odsto mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, sa naše odjeće, pokazala su istraživanja.

Vrijeme je za čišćenje veš mašine

Čini vam se da nema potrebe za čišćenjem veš-mašine? Izgleda vam uredno, bez obzira na to što se malo praška nakupilo i što je kamenac zahvatio pokoji dio. 

Razmislite još jednom, jer čak 25 odsto mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, sa naše odjeće, pokazala su istraživanja. No nema mjesta za paniku, možete je srediti očas posla, u svega nekoliko poteza. Zapamtite da je neophodno da na svakih nekoliko mjeseci očitite mašinu - pregrade, vrata, gumu, posude za prašak, bubanj, a evo i kako da to učinite.

Guma i fioka

Pomoću krpice nakvašene sirćetom i četkicom za zube lako i uspješno ćete očistiti gumu na vratima veš-mašine, koja zadržava višak vode i prljavštinu. Takođe, možete je naprskati „asepsolom“, a zatim obrisati ubrusom. Ukoliko primijetite da se štroka sa gume ne skida, velika je vjerovatnoća da je buđ prodrla u nju, pa je najbolje rješenje kupiti novu. Savetuje se da posle pranja vrata mašine držite otvorene. Pregrade za prašak su savršeno mjesto za nastanjivanje bakterija i buđi. Izvucite fioku i operite pod mlazom mlake vode. Ukoliko se tvrdokorni ostaci praška ne skidaju, napunite lavor toplom vodom i u nju sipajte sirće ili deterdžent, a zatim potopite fioku. Nakon dva sata je dobro istrljajte sunđerom, isperite, osušite i vratite.

Bubanj

Iako vam unutrašnjost mašine izgleda čisto, ne zavaravajte se. Toliko je pukotina i rupa u kojima se skrivaju bakterije. Najbolji način da ih se riješite je da bar jednom u tri mjeseca uključite praznu veš-mašinu. Bubanj ćete uspješno oprati sirćetom i sodom bikarbonom ili sokom od limuna. Ovi sastojci će u potpunosti očistiti i dezinfikovati mašinu. 

Potrebno je da u pregradu za prašak za veš sipate dvije kašike sode bikarbone i pola šolje destilovanog sirćeta. Podesite mašinu na najvišu temperaturu i izaberite najduži ciklus pranja. Isti trik leži i u šolji svježeg limunovog soka, pomoću kojeg ćete ukloniti neugodne mirise i ostatak praška, kao i rđu.

Filter

Ne zaboravite da obavezno očistite i filter veš-mašine, čiji je zadatak da prikupi sve sitne stvarčice, poput komadića tkanine i dugmića, koji su česti uzrok začepljenosti mašine. Zbog ogromne količine vlage i toplote i filter je dušu dao za bakterije, zato je njegovo redovno čišćenje neophodno, kako zbog prljavštine, tako i zbog mogućih kvarova.

Vlaga

Ukoliko vam se događa da vam se garderoba posle pranja osjeća na vlagu, znajte da imate problem sa veš-mašinom. Kako biste uklonili taj miris, latite se ulja od karanfilića. Dovoljno je da sipate svega 10 kapi u bubanj i uključite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi.

 

alo

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste očistili bubanj veš mašine...

RECEPT
DANA

Lazanje sa piletinom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.