Prirodni začini koji mogu da vam zamijene tablete protiv bolova

Ne utiču negativno na tijelo i nemaju nuspojave kao većina ljekova

Prirodni začini koji mogu da vam zamijene tablete protiv bolova

Kada vas nešto zaboli, popijete nešto protiv bolova. Svi tako radimo. Ali postoji cijeli niz prirodnih sredstava, neke već imate u kuhinji, koja mogu biti nevjerovatno učinkovita.

Ova sredstva ne dolaze sa naljepnicom na kojoj to piše, pa su vam zato potrebna neka uputstva. Isto tako ne dolaze sa svim negativnim nuspojavama koje ljekovi mogu imati.

Potpuno su prirodni, ne utiču toliko na želudac kao hemija koju stalno trpamo u sebe i nemaju dugoročne posljedice na naše tijelo. Ovo su prirodni začini koji bi vam prilično mogli pomoći u budućoj borbi sa bolovima.

Kurkuma (Tumeric-curcuma longa)

Najbolje za: Bol u stomaku, sindrom iritabilnog crijeva i depresiju

Zašto djeluje: Ovo je začin koji daje curryju tu nevjerovatnu zlatno-žutu boju. Ključna komponenta kurkumin snažno je protivupalno sredstvo. U nedavno sprovedenom istraživanju kurkumin se pokazao učinkovit za ublažavanje bola kao i ibuprofen, ali sa puno manje stresa za želudac. U drugom istraživanju pokazalo se da smanjuje simptome neugodnog sindroma iritabilnog crijeva za 50 posto smanjujući upalu i abnormalne kontrakcije mišića crijeva. Na kraju, posljednje kliničko ispitivanje pokazalo je da kurkuma pomaže u smanjivanju simptoma depresije.

Kako uzimati: Pola kafene kašičice dodajte dnevno u hranu ili uzmite 400 do 600 mg u kapsulama tri puta dnevno uz jelo koje sadrži masnoće i crni biber zbog bolje apsorpcije.

Oprez: Ako imate dijabetes, pitajte doktora. Kombinovan sa ljekovima za dijabetes može drastično smanjiti šećer.

Crni biber (Piper nigrum)

Najbolje za: Artritis, bol u stomaku i probleme sa probavom

Zašto djeluje: Vjerovatno niste nikada pomislili da dobri stari papar može biti ljekovit začin, a upotrebljavao se u liječenju još u tradicionalnoj kineskoj medicini. Biber sadrži komponente koje imaju protiv upalne učinke. Studija iz 2013. godine usredotočila se na piperin, aktivni sastojak bibera. Naučnici su oboljelima ćelije hrskavice tretirali crnim biberom i upalna aktivnost ćelija se smanjila što je dovelo do zaključka da bi biber mogao biti efikasno sredstvo za artritis.

Kako uzimati: Pospite malo po jelu, bolje svježe mljeveni pa ste tako sigurni da ste stavili samo biber ili uzimajte dodatak u kapsulama od 10 mg.

Oprez: Piperin može usporiti metabolizam nekih ljekova na recept pa porazgovarajte sa doktorom kako biste ga trebali uzimati.

Đumbir (Ginger-zingiber officinale)

Najbolje za: Glavobolju

Zašto djeluje: U istraživanju iz 2014. godine stotinu ljudi koji su patili od migrena tretirani su sa 50 mg sumatriptana, lijeka za migrenu ili sa 250 mg đumbira u prahu. Dva sata nakon terapije 64 posto onih koji su uzimali đumbir i 70 posto onih koji su uzimali lijek bol se smanjila 90 posto. U grupi koja je uzimala sumatriptan, 20 posto imalo je nuspojave kao vrtoglavicu i žgaravicu, a 4 posto onih koji su uzimali đumbir imalo je samo blago lošu probavu.

Kako uzimati: Uzmite svježi đumbir ili onaj u prahu i dodajte ga u hranu, poboljšava okus mnogih jela. Možete načiniti izvrstan čaj, vruću vodu prelijte preko tri kriške svježeg đumbira i pokrijte, ostavite deset minuta i dodajte malo meda.

Oprez: Ne uzimajte đumbir ako imate kakav poremećaj krvarenja ili uzimate ljekove za razrjeđivanje krvi, uključujući aspirin. U visokim dozama može izazvati žgaravicu, proljev i iritaciju u ustima.

Ulje peperminta (Mentha piperita)

Najbolje za: Smirivanje želučanih tegoba i sindrom iritabilnog crijeva

Zašto djeluje: Prema članku u Journal of Gastroenterology, ulje peperminta najbolja je terapija za smirivanje grčeva kod sindroma iritabilnog crijeva i ublažavanje boli.

Kako uzimati: Jednu kafenu kašičicu suvog peperminta u šolji vruće vode ostaviti deset minuta, procijediti i ohladiti. Pijte čaj 4-5 puta na dan između obroka. Ili uzmite jednu do dvije kapsule koje sadrže 0,2 ml ulja peperminta 2-3 puta dnevno između obroka.

Oprez: Pepermint može pogoršati žučne kamence i otežati stanje ljudima koji imaju refluks. Velike doze mogu biti otrovne jer je čisti mentol otrovan.

 

telegram.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.