Najčešće ženske fobije

Najčešće ženske fobije

Gotovo da ne postoji osoba koja nema fobije. Ponekad i ne razumijemo zašto nas neke stvari toliko užasavaju, ali si ne možemo pomoći. Žene se najčešće bore sa osam vrsta fobija, a otkrivamo vam i koje su to.

Arahnofobija - Vjerovatno ste pretpostavili da će se srah od pauka naći na prvom mjestu. Arahnofobija je česta pojava u ženskom svijetu, a većina žena se parališe kada vidi pauka, ma koliko on sićušan bio i bezopasno izgledao.

Akrofobija - Strah od visine muči i muškarce podjednako kao i žene. Različito se manifestuje, pa dok se neki plaše pogleda sa 12 sprata, drugima će problem predstavljati i penjenje na merdevine ili tri stepenice.

Glosofobija - Strah od javnog govorenja ubrzava puls mnogih žena. Razumljivo je da se plašimo da ćemo da kažemo nešto pogrešno ili se potpuno osramotimo pred većim brojem ljudi. Od ove fobije pate i broje slavne ličnosti, ali njima u pomoć pristižu treneri i učitelji koji ih vremenom pretvore u savršene govornike.

Akulofobija - Strah od mraka prilično je česta fobija. Dok će neki uživati u tami, osobe koje pate od ove fobije mrak će izbezumiti. Strah iz djetinjstva, kada smo se plašili svega što bi moglo vrebati iz mraka, lako se zadrži i u odraslom dobu.

Klaustrofobija - Strah od zatvorenih prostora muči mnogo ljudi. Najčešće je podstaknut lošim iskustvom iz prošlosti, bilo da su vas u djetinjstvu prijatelji zatvorili u ormar ili da ste prije nekoliko godina sate proveli u pokvarenom liftu.

Atychiphobia - Ovu malo poznatu fobiju prepoznaće mnoge žene, obzirom da su njeni simptomi - strah od neuspjeha koji nas spriječava da isprobamo bilo kakvu novu aktivnost koja nas zanima. Podsvjesno se obeshrabrujemo kako bismo spriječili neuspjeh. Ovaj strah varira od blagog, preko umjerenog do parališućeg.

Mizofobija - Strah od prljavštine poznat je brojnim ženama. Mnoge od nas izbjegavaju dodirivanje kvaka i rukohvata na javnim mjestima. Ova fobija može biti veoma umjerena, ali problem nastaje kada počne štetiti vašem svakodnevnom životu.

Ofidiofobija - Baš kao arahnofobija, ofidifobija je potkategorija herpetofobije, straha od reptila. Strah od zmija možda vam se ne čini toliko ozbiljnim jer je čest kod mnogih osoba, ali ova fobija može biti toliko izražena da oni koji pate od nje izbjegavaju odlazak u prorodu, zološki vrt ili bilo koje drugo mjesto gdje bi se mogli suočiti sa izvorom straha.

Pripremila: Neira Delić

Izvor: Ljepota.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.