Opustite se! Zdravo je i zabavno...

Opustite se! Zdravo je i zabavno...

Načini na koje se opuštate su vrlo važni. Ako se ne opuštate dovoljno, tenzija i stres mogu da vas pojedu iznutra, a to, naravno, nikako nije dobro za zdravlje. Dakle, vrijeme je da odmorite malo svoj um i tijelo i poslušate neke od naših savjeta za opuštanje!

1. Aromaterapija
Najbolje čulo koje možete da iskoristite kada želite da se relaksirate je, ustvari, čulo mirisa. Lavanda, jorgovan, pa i miris vanile i jasmina imaju umirujući efekat i mogu momentalno da pomognu vašem tijelu da se opusti, a mozgu da se “isključi” bar na kratko. Vjerujte, ako boravite u prostoriji ispunjenoj mirisom lavande, odmah ćete se osjećati opuštenije.

2. Meditacija
Mnogima od nas je teško potpuno isključiti mozak i ne razmišljati ni o čemu. Uvijek nam se nešto mota po glavi, od toga šta ćemo sutra obući na posao, šta skuvati za ručak do plaćanja računa i finansijskih problema. Teško je opustiti se na taj način, kad toliko toga imamo na umu, ali upravo je to ono zbog čega je meditacija toliko važna. Jednostavno, potrudite se da izvojite vrijeme samo za sebe, svaki dan. Da se osamite negdje i meditirate. Meditacija je sjajan način da “isključite” mozak i zaista se opustite.

3. Joga
Ako ste vi od onih ljudi kojima je potrebno kretanje da bi se opustili, joga je idealna stvar za vas. Joga vas uči kako da se koncentrišete na disanje i omogućava vam da se zaista opustite kroz kretanje. Ovo je jedan od najzabavnijih i najzdravijih načina da se relaksiramo i to bi trebalo svi da praktikujemo što češće.

4. Komedija
Smijeh je najbolji oblik opuštanja. Ne samo da će vam opustiti mozak, nego i tijelo i te kako. Iznajmite neku dobru komediju ili prosto potražite na internetu neku web stranicu sa smiješnim klipovima i tako sebi obezbjedite opuštanje kroz smijeh i zabavu. Ne kažu džabe da smijeh liječi.

5. Pjenušava kupka
Nekako smo se u današnje vrijeme svi prepustili tuširanju i skoro i zaboravili šta je to topla pjenušava kupka. Kao, nemamo vremena. Odvojite ponekad vrijeme za toplu kupku, jer samo poimslite kako ćete da kliznete u kadu punu pjene, zgrabite neku dobru knjigu i opustite se.

6. Čitanje
Pazite ovo: razbistrite um i fokusirajte se samo na priču neke dobre knjige. I to je jedan od najboljih načina opuštanja! Kako nam se bliže hladni dani (već su i počeli), skuvajte sebi neki čaj, utonite u krevet pred spavanje, na kraju radnog dana kad vam je odmor najpotrebniji. Samo vi i knjiga je sjajan način da na neko vrijeme odlutate negdje drugdje i izgubite se u likovima iz knjige.

7. Zeleni čaj
Kao što smo već pisali, zeleni čaj ima bezbroj blagodeti, a sigurno već znate da, ako popijete bilo hladan ili topao zeleni čaj, on će vam ustvari pomoći da se opustite. Zato, kesicu čaja u ruke, malo vruće vode, ušuškajte se u fotelju, dvosjed, trosjed (izbor je vaš) i vidjećete, u rekordnom roku osjećaćete se opuštenije.

8. Soba za opuštanje
zamislite sobu obojenu, recimo, u neku mirnu plavu boju, gdje til pada od plafona do poda i koja je ispunjena sa milion jastučića i malo manje udobnih fotelja (boje, materijal, namještaj ostavljamo vama da izaberete, ovo je samo fantazija koleginice iz redakcije). Iako ovo nije jedan od načina opuštanja koje svi sebi mogu da priušte, pokušajte da stvorite prostor samo za sebe, gdje ćete se opuštati, pa makar to bio i samo jedan mali kutak u kojem je vaša omiljena fotelja i možda samo jastuci na kojima ćete da uživate.

9. Muzika
Odmah do aromaterapije, muzika je ta koja će da vam promjeni raspoloženje iz napetog u opušteno, u roku od minut. Napravite sami CD ili play listu za vaš MP3 plejer i uživajte. To vam je i odlična prilika da se podsjetite nekih pjesama koje možda odavno niste čuli.

Dame moje, znamo svi da je previše toga što moramo da obavimo u toku samo jednog dana, ali morate naći načina da se opustite, da biste sve te obaveze (koje su, nažalost, neizbježne) obavljale najbolje što možete, a pri tom bile zadovoljne, prvenstveno sobom. Opuštanje je jako bitno, pogotovo ako se bavite poslom koji sobom nosi i visok nivo stresa. Ono što vam još možemo kazati je da ove metode opuštanja koje smo nabrojali, stvarno djeluju, a na vama je da izaberete onu koja vama najviše odgovara. Pa, srećno moje dame!

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.