Kako treba da vozite kada je put prekriven snijegom

Kako treba da vozite kada je put prekriven snijegom

Možda bi najbolji savjet bio – sačekajte da se snijeg otopi pa onda krenite na put, ali ako baš morate “za volan”, pročitajte sljedeće…

Zimske gume su zaista neophodne u ovim uslovima, ne samo zato što tako propisuje Zakon, već zato što, pneumatici namijenjeni za snijeg i niske temperature mogu da vas sačuvaju od proklizavanja.

Ukoliko ćete voziti van grada, stavite lance ili čarape za gume.

U svakom slučaju krenite polako, a tokom vožnje ne bi trebalo da pređete u treću brzinu ako ste početnik.

Zaglavnjeni automobil u snijegu najbolje se ’čupa’ guranjem i vožnjom naprijed-nazad sa volanom oktenutim suprotno od gomile snijega koja je blokirala točkove. Takođe, možete malo jače nagaziti papučicu za gas, ali ne prejako jer ćete se tako samo još više ukopati.

Prije nego što krenete očistite automobil od snijega – ako očistite samo stakla, a ne i krov, taj snijeg će tokom vožnje početi da klizi niz auto i stakla i da vam umanjuje vidno polje.

Trudite se da se ne zaustavljate na uzbrdici. Tada korsitie brzinu za jedna stepen višu od one kojom vozite kada je suvo. Ako ipak morate da se zaustavite, zbog semafora na primjer, krenite lagano tek dodirujući papučicu za gas.

Ako idete nizbrdo ne jurite, a kočite lagano, takozvanim ’sjeckanjem’ – nježnim spušatanjem i podizanjem stopala sa kočnice. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo uvijek vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu.

Volan ne pomjerajte bez potrebe, a i u tom slučaju samo polako, bez naglih pokreta. Držite veći razmak nego inače u odnosu na vozilo ispred vas.

Kada se približavate raskrsnici, semaforu ili znaku stop, počnite da kočite ranije nego što to činite kada nema snijega, i to lagano pritiskajući kočnicu više puta. U krivini ne kočite jer vas to na snijegu ili ledu neće zaustaviti. Polako oduzimajte brzinu, a kada je prođete lagano dodajte gas.

Obavezno se vežite, ne koristite mobilni telefon, čak ni sa slušalicama ili USB konekcijom, jer su eksprimenti dokazali da pričanje tokom vožnje znatno remeti koncentraciju vozača.

 

mondo.ba

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.