Teme o kojima ne treba da razgovarate sa kolegama

Uspostavljanje prijateljskih odnosa među kolegama neizbježan je proces i predstavlja odličan način da se osjećate dobro na poslu, ali je važno postaviti neke granice kada su u pitanju odgovarajuće teme za razgovor. Izbjegavanje tema koje slijede pomoći će vam da održite profesionalni pristup radu, ali i dobre odnose sa kolegama.

Teme o kojima ne treba da razgovarate sa kolegama

Novac: Nije tajna da razgovore o visini plate treba izbjegavati, ali to nije jedina finansijska informacija koju treba da zadržite za sebe. Ostale teme su one koje se odnose na kredite, hipotekarne kredite i zajmove, bilo vaše ili nečije drugo, jer su to previše lična pitanja. Najbolja stvar koju možete učiniti kada razgovor krene u smjeru novca je da skrenete razgovor u drugom smjeru i tu temu više ne otvarate.

Tračarenje: na žalost, trač je nemoguće izbjeći i u poslovnom okruženju, ali to ne znači da i vi morate učestvovati u tračarenju i širiti dalje glasine koje čujete. Ljudi treba da vas cijene zbog kvaliteta rada, a ne zbog ažurnosti u otkrivanju najnovijih pikanterija. Čak i ako imate puno povjerenje u svoje kolege i dobre namjere, velika je mogućnost da budete pogrešno shvaćeni i, silom prilika, u centru ogovaranja.

Promjene uslova rada: Ako vam je šef povećao platu ili vam ponudio unaprijeđenje, svakako imate razlog za slavlje. Nazovite supruga, porodicu, prijatelje, ali nemojte ovu informaciju dijeliti i sa kolegama, osim ako su vas posebno zamolili da to učinite. Pričekajte da vijest bude službeno objavljena, u suprotnom možete djelovati grubo, nadmeno i nepristojno.

Teme lične prirode: Normalno je da sa kolegama podijelite neka dešavanja iz ličnog života, ali pokušajte da postavite neka ograničenja u smislu koliko lične mogu da budu informacije koje dijelite. Čak iako ste vrlo bliski sa svojim kolegama i gledate na njih kao na  svoje najbliže, nemojte zaboraviti da treba da održite profesionalni odnos i da je neke stvari najbolje ipak zadržati za sebe. Najljepši porodični trenuci, doživljaji sa odmora su svakako stvari koje možete dijeliti, ali detaljno izvještavanje o ličnim odnosima je svakako nešto što treba da izbjegavate. Ako se za nešto pitate da li treba da podijelite ili ne, samo se zapitajte da li želite da tu informaciju nekada dozna vaš šef. Odgovor na to pitanje će vam pružiti novu perspektivu.

Iz svega ovoga se može zaključiti da je normalno, čak se i preporučuje da sa kolegama njegujete prijateljske odnose, tako i radno vrijeme brže i ugodnije prolazi, ali nikada nemojte zaboraviti da ste na radnom mjestu i da način na koji komunicirate može uticati na vašu reputaciju u poslovnoj zajednici.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.